icon home

Van de Impulsregeling van € 12,9 miljoen uit het Masterplan basisvaardigheden is ook een deel bestemd voor de uitbreiding van vmbo-locaties met de Bibliotheek op school. In het eerste webinar van 2023 voor bibliotheekdirecties richten we ons daarom op de Bibliotheek op school in het vmbo.

Hoewel de Bibliotheek op school in het vmbo de laatste jaren flink is gegroeid is deze schoolsoort voor veel bibliotheken nog relatief onbekend terrein. De voorlopige aanmeldingen voor de leesbevorderingsimpuls vanuit het Masterplan basisvaardigheden laten zien dat veel bibliotheken belangstelling hebben om de komende tijd meer te investeren in leesbevordering in het vmbo.

Stichting Lezen heeft op donderdag 16 februari 2023 een webinar georganiseerd over wat er komt kijken bij het starten of uitbreiden van de Bibliotheek op school in het vmbo. In het webinar gaan we in op de samenwerking tussen Biblionet Groningen en Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen? Hoe zijn de rollen verdeeld? Welke plek heeft de Bibliotheek op school in het beleid van de partners en hoe is de financiering geregeld? En wat maakt samenwerking met een vo-school anders dan met een po-school? Deze en andere vragen komen aan bod.

Mark Deckers gaat in gesprek met Annalies Mulder (algemeen directeur VO Eemsdelta) en Ilona Ebels (manager bibliotheken van Biblionet Groningen).

Over de webinars voor bibliotheekdirecties

In het kader van de Netwerkagenda en het Leesoffensief organiseert Stichting Lezen elk jaar enkele korte strategische online bijeenkomsten, gericht op directeuren en managers van bibliotheken. In 2023 ging het eerste webinar over de Leesbevorderingsimpuls en de Bibliotheek op school vmbo en het tweede over de Leesbevorderingsimpuls en expertiseontwikkeling. In 2022 hebben we webinars aangeboden over de thema’s kansengelijkheid (juni) en de Leesbevorderingsimpuls in het primair onderwijs in het kader van het Masterplan basisvaardigheden (december). In 2021 ging het webinar over kansen voor bibliotheken vanuit het Nationaal Programma Onderwijs.

De webinars zijn bedoeld voor bibliotheekdirecties en bibliotheekmanagers. Overige geïnteresseerden zijn ook van harte welkom om de webinars te bekijken.

Bekijk het webinar Monitor de Bibliotheek op school en BoekStart (oktober 2023).
Bekijk het webinar Expertiseontwikkeling bij de Bibliotheek op school en BoekStart (april 2023).
Bekijk het webinar Leesbevorderingsimpuls Masterplan (december 2022).
Bekijk het webinar Kansengelijkheid (juni 2022).
Bekijk het webinar Kansen voor bibliotheken vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (mei 2021).