Citeren? Stichting Lezen - Leesmonitor(2023). Bestlenders: kinderboeken en spannende fictie. https://www.lezen.nl/onderzoek/bestlenders-kinderboeken-en-spannende-fictie/.
15 februari 2022

In de top honderd van meest uitgeleende boeken in 2021 maken kinder- en jeugdboeken en spannende boeken traditiegetrouw de dienst uit, met respectievelijk 39 en 20 vermeldingen. Het aantal kinder- en jeugdboeken is gedaald ten opzichte van 2019, toen het er 56 waren, en 2020, toen het er 40 waren. Series zijn, net als in eerdere jaren, prominent aanwezig. Jeff Kinney staat met Het leven van een loser zestien keer in de top 100, Andy Griffiths en Terry Denton met De waanzinnige boomhut tien keer, en Rachel Renée Russel met Dagboek van een muts acht keer (CPNB Top 100, op basis van Stichting Leenrecht & Koninklijke Bibliotheek, 2022).

Het meest uitgeleende boek in 2021 is De meeste mensen deugen van Rutger Bregman met 35.000 uitleningen. Dit boek stond een jaar eerder ook op de eerste plaats. Twee andere oorspronkelijk Nederlandstalige boeken maken de top 3 compleet: ‘t Hooge Nest van Roxane van Iperen op nummer 2 en De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld op nummer 3, beide met ruim 20.000 uitgeleende exemplaren. 

Lucinda Riley noteert op de vierde plaats met De zeven zussen: De zevende zus. Deze auteur staat op nummer 1 in de top honderd van best verkochte boeken. Riley tekent in totaal voor veertien vermeldingen in de top honderd van meest uitgeleende boeken, tegen vijftien in de top honderd van meest verkochte boeken (CPNB Top 100, op basis van Stichting Leenrecht & Koninklijke Bibliotheek, 2022).

Doelgroep(en)