icon home

Binnen de Impulsregeling Masterplan basisvaardigheden krijgen de deelnemende vmbo-scholen een schoolbrede inspiratiemiddag over leesbevordering aangeboden. Daarnaast zijn er vier verdiepende trainingen die drie personen per school naar keuze en kosteloos kunnen volgen.

Expertise leesbevordering

Veel scholen en bibliotheken werken structureel samen in het programma de Bibliotheek op school om de leesvaardigheid van leerlingen te vergroten. In schooljaar 2023-2024 worden 113 vmbo-scholen daarbij financieel ondersteund vanuit de Impulsregeling Masterplan basisvaardigheden. Hierbij wordt ingezet op een goede leesomgeving, doelmatig samenwerken via de Monitor de Bibliotheek op school en het vergroten van expertise van docenten op het gebied van leesbevordering.

De vmbo-scholen die deelnemen aan de Impulsregeling mogen per school drie personen de verdiepende trainingen laten volgen. Dat kunnen twee docenten en de leesconsulent zijn. Het doel is dat deelnemers de expertise die zij opdoen in de eigen school verspreiden.

Vier verdiepingstrainingen Lezen en leesbevordering

We geven hieronder per training een korte toelichting. Er zijn verschillende startdata en locaties per training. De trainingen kunnen kosteloos worden gevolgd door maximaal drie personen per schoollocatie die via de Bibliotheek de Impulsregeling Masterplan basisvaardigheden ontvangt. Scholen kunnen kiezen aan welke training zij deelnemen. De twee tot drie deelnemers per school mogen samen naar één training of kiezen voor elk een andere training.

Meer informatie en de link om aan te melden vind je op Bibliotheek Campus. Aanmelden voor de trainingen van eind september en oktober kan tot 10 september 2023. Aanmelden voor de overige trainingen kan tot 10 oktober 2023.
Bij afmelding binnen vier weken voor de startdatum van een training zullen er annuleringskosten (à 100 euro) door de organiserende partij in rekening worden gebracht. NB Dit geldt voor trainingen na oktober.

 • Masterclass Lezen met de Leescyclus
  Werk jij als docent in het vmbo en worstel je met de leesmotivatie van je leerlingen? Ben je geïnteresseerd in de didactiek van De Leescyclus en hoe je met dit lesmodel je leerlingen aan het lezen kan krijgen? Wil je tal van lesideeën opdoen en kennismaken met een hoeveelheid aan jeugdboeken? Dan is deze Masterclass iets voor jou!

  Trainers: Yvette Jansen en Iris Kamp van de HAN
  Duur: twee hele dagen en een dagdeel
  Locaties en data:
  Nijmegen – start di. 26 sept. 2023
  Utrecht – start wo. 10 jan. 2024
  Utrecht – start ma. 11 mrt. 2024
  Lees verder
 • Meer leesplezier en leesmotivatie in het vmbo
  Na het volgen van de blended training Meer leesplezier en leesmotivatie heb jij grip op de leesvoorkeuren van je leerlingen en reik je ze met vertrouwen passende boekentips aan waarmee jij het verschil maakt in hun leesontwikkeling. Je volgt de training voor het grootste deel online, in je eigen tijd, op een moment dat jou uitkomt. Er vindt een online aftrap plaats, er is een tussentijdse online bijeenkomst waarin je al je vragen kunt stellen en we sluiten de training gezamenlijk af met een fysieke bijeenkomst. Meld je aan voor een traject bij Lezenslessen en ontdek hoe jij meer plezier krijgt in het leesonderwijs op het vmbo!

  Trainer: Nicky de Boer van lezenslessen.nl
  Duur: online training die je in ca. 4 uur doorloopt, 2 online bijeenkomsten van 1 uur, 1 fysieke bijeenkomst van 2,5 uur
  Locaties en data:
  Zwolle/Rotterdam – start di. 22 nov. 2023
  Utrecht/Eindhoven – start wo. 7 feb. 2024
  Lees verder
 • Leesplezier in het vmbo
  Aan de slag met lezen en leesplezier? In de verdiepingstraining Leesplezier in het vmbo van Passionate Bulkboek word je meegenomen in de verschillende aspecten van leesbevordering. Aan de hand van praktische werkvormen, tips en handvatten weet je lezen en leesplezier een vaste plek in je lessen te geven. Na het volgen van deze training heb je alles in huis om jouw leerlingen betekenisvol plezier in lezen te doen ervaren!

  Trainers: Passionate Bulkboek
  Duur: drie middagen van 2,5 uur
  Locaties en data:
  Amersfoort – start wo. 10 jan. 2024
  Rotterdam – start di. 27 feb. 2024
  Amsterdam – start wo. 3 apr. 2024
  Lees verder
 • Elke leerling een lezer; aan de slag met passend leesbeleid
  “Lezen is saai!” of ik “lees alleen als het moet.” Veel jongeren lezen niet graag. Dit kan om allerlei redenen zijn. Geen leerling is hetzelfde: de ene leerling ziet het nut van lezen niet, de ander leest niet omdat het zo veel moeite kost en weer een ander herkent zich onvoldoende in de boeken en verhalen. Herken je dit? In deze training krijg je praktische handvatten om met hen aan het werk te gaan, maar ga je ook aan de slag met het maken van een leesplan om lezen en leesbeleid beleidsmatig op de kaart te zetten.
  LET OP: Het verdient aanbeveling dat ten minste twee personen van een school voor deze training kiezen om samen te kunnen werken aan het maken van een plan voor leesbeleid.

  Trainer: Femke Scheltinga van ITTA
  Duur: drie dagdelen van 3 uur
  Locaties en data:
  Utrecht – start ma. 15 jan. 2024
  Amsterdam – start do. 11 jan. 2024
  Den Haag – start di. 9 jan. 2024
  Zwolle – start wo. 13 dec. 2023
  Eindhoven – start do. 30 nov. 2023
  Lees verder