Citeren? Stichting Lezen - Leesmonitor(2025). Leesbevordering op mbo zaak van individuele docent. https://www.lezen.nl/onderzoek/leesbevordering-op-mbo-zaak-van-individuele-docent/.
21 juli 2025

88% van de docenten in het mbo besteedt aandacht aan leesbevordering. Een derde van de docenten organiseert ten minste wekelijks vrij lezen tijdens de les, en 31% adviseert studenten ten minste maandelijks over boeken. Voorlezen en praten over boeken doet bijna een kwart van de docenten maandelijks (DUO Onderwijsonderzoek, 2022).

94% van de mbo-docenten vindt het belangrijk om het lezen te bevorderen. De meest genoemde redenen zijn het vergroten van de woordenschat en de leesvaardigheid, en het stimuleren van het leesplezier. Docenten ervaren het als een barrière dat studenten lezen niet leuk en niet nuttig vinden. Hiernaast spelen schaarste in tijd en in het aanbod van boeken een rol (DUO Onderwijsonderzoek, 2022).

De keuze om het lezen te bevorderen is meestal een individuele. 31% van de docenten geeft aan dat leesbevordering een onderdeel vormt van het beleid op de mbo-instelling, terwijl dit volgens 47% niet het geval is (DUO Onderwijsonderzoek, 2022).

De beschikbaarheid van boeken is op het mbo niet vanzelfsprekend. De helft van de docenten geeft aan dat er een boekencollectie is. Drie op de tien geeft aan dat de mbo-instelling samenwerkt met de openbare bibliotheek. Er zijn weinig tot geen docenten die samen met hun studenten de schoolbibliotheek of -mediatheek, de openbare bibliotheek of de boekhandel bezoeken (DUO Onderwijsonderzoek, 2022).

Samenwerking met de bibliotheek 

Tegelijkertijd groeit de samenwerking tussen openbare bibliotheken en het mbo. In het schooljaar 2023-2024 werkt 40% van de bibliotheekorganisaties samen aan leesbevordering met 113 mbo-locaties van de 549 in totaal (MBO Raad, 2025). Bij 55 locaties is sprake van een structurele samenwerking in het kader van de Bibliotheek op school of een vergelijkbare aanpak. Bij de overige 58 locaties gaat het om incidentele samenwerking zonder contract (Warnaar & Klaren, 2025).

De inzet van lees(media)consulenten (81%), het leveren van een collectie (78%) en het gebruik van de monitor de Bibliotheek op school (67%) zijn veelvoorkomende vormen van ondersteuning die de bibliotheek aan mbo-instellingen biedt. Ook organiseren bibliotheken activiteiten als workshops, schrijversbezoeken, taalfestivals en boekenproeverijen in het mbo (59%). Door 44% van de bibliotheken met een structurele samenwerking werd de LEES-app actief gepromoot en studenten ondersteund in het gebruik ervan. De app is vanaf 1 september 2025 niet langer beschikbaar. Met deze app kregen mbo-studenten een jaar lang gratis toegang tot 100 e-books en luisterboeken die speciaal voor hen zijn geselecteerd. Met 13% van de mbo-locaties vullen bibliotheken een leesplan in (Warnaar & Klaren, 2025).

Doelgroep(en)