Citeren? Stichting Lezen - Leesmonitor(2024). Voor sommige lezers bieden digitale teksten voordelen. https://www.lezen.nl/onderzoek/voor-sommige-lezers-bieden-digitale-teksten-voordelen/.
10 februari 2021

Sommige lezers profiteren van de specifieke eigenschappen van digitale tekstdragers. Oudere mensen varen wel bij het lezen van lcd-schermen, vanwege de mogelijkheid om de lichtbron fel en helder in te stellen. Dat zorgt voor een scherper contrast tussen tekst en achtergrond: een prettige verworvenheid voor als het gezichtsvermogen achteruit gaat. 65-plussers lezen de tekst hierdoor sneller en verwerken de informatie efficiënter (Kretzschmar et al., 2013).

Mensen met dyslexie profiteren van de mogelijkheid om de letters te vergroten. Een grotere letter leidt tot meer ruimte tussen de letters, woorden en zinnen. Daarnaast maakt het de hoeveelheid tekst op het scherm kleiner. Een grotere letter helpt dyslecten om de tekst sneller te lezen en beter te begrijpen. Ze hebben minder last van crowding: van de tekst die de te lezen tekst omringt, en het lezen voor hen bemoeilijkt. Dat voordeel geldt nog sterker bij de kleinere schermen van smartphones (Schneps et al., 2013; Marinus et al., 2016).

Doelgroep(en)