Citeren? Stichting Lezen - Leesmonitor(2024). Meer vrouwen lezen uit ontspanning. https://www.lezen.nl/onderzoek/meer-vrouwen-lezen-uit-ontspanning/.
26 september 2023

Vrouwen lezen vaker een boek voor hun plezier in de vrije tijd dan mannen. Beide genders lezen vooral boeken met als doel om zichzelf te ontspannen. Er zijn wel meer vrouwen die ontspanning noemen als leesmotief dan mannen, evenals lekker weg kunnen dromen bij een boek. Meer mannen geven aan te lezen om meer te weten te komen over bepaalde onderwerpen (KvB Boekwerk & GfK, 2023, meting 63).

De interesse in literaire boeken is onder mannen en vrouwen ongeveer even groot. Als het aankomt op hun motieven om literair te lezen, lezen vrouwen meer om zichzelf te ontspannen, intellectueel te ontwikkelen en hun horizon te verbreden. Voor status verkrijgen en verveling verdrijven bestaat er geen verschil tussen de genders (Miesen, 2007).

Nederlanders laten zich het meest beïnvloeden door hun partner om een literair boek te lezen, gevolgd door hun naaste vrienden, ouders, broers en zussen, andere familie, collega’s en studiegenoten. Mannen laten zich sterker beïnvloeden door hun levenspartner dan vrouwen. Dit duidt erop dat hun literaire leesmotivatie meer van buiten gestuurd wordt. Die van vrouwen komt meer voort uit innerlijke drijfveren (Miesen, 2007).

Doelgroep(en)