Citeren? Stichting Lezen - Leesmonitor(2024). Grootouders spelen invloedrijke rol in leesopvoeding. https://www.lezen.nl/onderzoek/grootouders-spelen-invloedrijke-rol-in-leesopvoeding/.
10 februari 2021

Grootouders brengen gemiddeld zo’n 21 uur per maand door met hun (meest geziene) kleinkind. Als er een vast oppasmoment is, loopt dit gemiddelde op tot 40 uur per maand. Vanuit het tijdsbudget kunnen grootouders een belangrijke rol spelen in de leesopvoeding van hun kleinkinderen. De meeste grootouders hechten hier ook belang aan: zij beschouwen (voor)lezen, in het bijzonder voor kinderen tot en met 12 jaar, als een van de belangrijkste activiteiten voor de ontwikkeling (Leescoalitie & GfK, 2019).

Ongeveer twee op de drie grootouders met kleinkinderen tot en met 12 jaar leest weleens voor. Daarnaast voeren grootouders met kleinkinderen in deze leeftijd regelmatig boekgesprekken of zijn zij een leesvoorbeeld. 37% van de grootouders praat weleens met hun 0-12 jarige kleinkind over boeken, 48% leest weleens zelf een boek in hun bijzijn, en 43% spoort hen weleens aan om te lezen (Leescoalitie & GfK, 2019).

Grootouders kopen regelmatig boeken voor hun kleinkinderen – gemiddeld drie boeken per jaar (KvB Boekwerk & GfK, 2016, meting 36). Verjaardagen, feestdagen of ‘zomaar’ zijn belangrijke redenen om een boek te kopen. Bibliotheek- en boekhandelbezoek door grootouders met kleinkinderen komt minder vaak voor: ongeveer acht op de tien grootouders geeft aan dit bijna nooit te doen (Leescoalitie & GfK, 2019).

Doelgroep(en)