1 september 2021
Compilatie met drie winnaars van de voorleeswedstrijden, links Mohammed, rechts Pim en onder Yvanne.
Mohammed, Pim en Yvanne wonnen de verschilende voorleeswedstrijden in 2019 en 2020.

Nationale Voorleeswedstrijd

Deze maand gaat de 29e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd van start. Alle basisscholen in Nederland krijgen automatisch een gratis deelnamepakket opgestuurd. Dit deelnamepakket hoef je dus niet apart aan te vragen. In het deelnamepakket zit een brief met inlogcodes waarmee je je schoolkampioen kunt aanmelden voor de volgende ronde in de Bibliotheek. Het aanmelden van een schoolkampioen kost eenmalig € 27,50.

Docenten hebben tot 6 december de tijd om op school een voorleeswedstrijd te organiseren met de kinderen uit groep 7 en/of 8. De Kinderboekenweek zou een mooie aanleiding kunnen zijn. Vergeet de schoolronde niet alvast in te plannen.

Pabo Voorleeswedstrijd

In het schooljaar 2021-2022 organiseert Stichting Lezen voor de elfde keer een voorleeswedstrijd voor pabo’s. Voor pabostudenten is het belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan jeugdliteratuur en voorleesvaardigheden. Studenten nemen het bij deze wedstrijd in verschillende rondes tegen elkaar op. Op woensdagavond 1 juni 2022 is de landelijke finale in Theater Kikker in Utrecht.

Read2Me ondersteund door lessenreeks Read2You

De voorleeswedstrijd voor de brugklas, Read2Me, start eind november. Als opmaat naar de wedstrijd heeft Stichting Lezen in samenwerking met schrijver Koos Meinderts een multimediale lessenreeks ontwikkeld: Read2You. De lessenreeks laat leerlingen luisteren, schrijven, lezen en voorlezen en helpt ze zo om betere (voor)lezers te worden. Wil je met Read2You aan de slag in jouw brugklas? Het aanbod is vanaf half september beschikbaar via de campagnesite.

Finalefeesten

De voorleeswedstrijd starten lokaal op de scholen en eindigen (als Corona geen roet in het eten gooit) met een spetterende landelijke finale. Wil je weten hoe zo’n finale eraan toegaat? Kijk met ons mee naar een terugblik op de finale van De Nationale Voorleeswedstrijd en van de Pabo Voorleeswedstrijd.