1 september 2014

In Jongens hoe kijgen we jullie aan het lezen? bekijkt Pjotr van Lenteren het rapport Leesverschillen tussen jongens en meisjes: aangeboren of aangeleerd? Nog meer voor jongens in Moordend spervuur en melkvervalsers, over Eerste-Wereldoorlog-boeken.

Verder een interview met Jaap Robben, die met Birk het boek gemaakt heeft dat hij wilde maken. Bas Maliepaard sprak met Marit Törngvist die het Prentenboek van de Kinderboekenweek maakt.

Verhalen zijn woeste wezens zegt Patrick Ness, deze Amerikaans-Britse schrijver die met twee boeken is genomineerd voor de Gouden Lijst, maakt duidelijk dat we verhalen nodig hebben om te kunnen leven. 

We leren Klaas van Kruistum kennen als lezer, hij probeert als één van de boegbeelden van De Weddenschap zijn liefde voor verhalen over te brengen op jongeren.

In Wie meer leest, wordt beter in taal komt Kees Broekhof aan het woord over taalbeleid op het vmbo. 

Jonge kinderen zijn beelddenkers zegt Henriette Boerendans, we bezoeken haar in haar atelier om te zien hoe zij die verbeelding met haar illustraties voedt. Tot slot een in memoriam in illustraties voor Sieb Posthuma.