Citeren? Stichting Lezen - Leesmonitor(2023). Vrouwen lezen liever ontspannend, mannen voor informatie. https://www.lezen.nl/onderzoek/vrouwen-lezen-liever-ontspannend-mannen-voor-informatie/.
10 februari 2021

Vrouwen hebben meer plezier in het lezen van boeken dan mannen en beschouwen dit ook als nuttiger (KvB Boekwerk & GfK, 2011, meting 18; intern rapport Stichting Lezen, 2014). Er zijn meer vrouwen die lezen om zichzelf te ontspannen, lekker weg te dromen, zichzelf onder te dompelen in een verhaalwereld, zichzelf rustig te voelen en zichzelf emotioneel prettig te voelen. Er zijn meer mannen die lezen om te leren over bepaalde onderwerpen en op de hoogte te zijn van wat er in de wereld gebeurt (KvB Boekwerk & GfK, 2019, meting 47).

De interesse in literaire boeken is onder mannen en vrouwen ongeveer even groot. Als het aankomt op hun motieven om literair te lezen, lezen vrouwen meer om zichzelf te ontspannen, intellectueel te ontwikkelen en hun horizon te verbreden. Voor status verkrijgen en verveling verdrijven bestaat er geen verschil tussen de seksen (Miesen, 2007).

Nederlanders laten zich het meest beïnvloeden door hun partner om een literair boek te lezen, gevolgd door hun naaste vrienden, ouders, broers en zussen, andere familie, collega’s en studiegenoten. Mannen laten zich sterker beïnvloeden door hun levenspartner dan vrouwen. Dit duidt erop dat hun literaire leesmotivatie meer van buiten gestuurd wordt. Die van vrouwen komt meer voort uit innerlijke drijfveren (Miesen, 2007).

Doelgroep(en)