10 februari 2021

Tomke

Peuters, ouders en pedagogisch medewerkers in de kinderopvang maken kennis met leesbevorderende materialen en activiteiten in de Friese taal. De verhalen, opzegversjes, liedjes en spelletjes die in het kader van dit leesbevorderingsprogramma worden gemaakt, gaan over de Friestalige, avontuurlijk ingestelde peuter Tomke.

Er verschijnt jaarlijks een Tomke-boekje (oplage 2020: ruim 27.000 exemplaren), dat tijdens de ‘Fryske Foarlêswike’ (Voorleesdagen) aan nagenoeg alle peuters in Friesland wordt uitgedeeld. Tijdens de ‘Fryske Foarlêswike’ is op 396 kinderdagverblijven en peuterspeelzalen uit het Tomke-boekje voorgelezen, een dekking van 96% van het aantal kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in Friesland. 12.500 peuters hebben geluisterd en konden het boekje vervolgens mee naar huis nemen.

Het hele jaar door zijn er een website en app beschikbaar, met verhalen, liedjes, filmpjes en spelletjes voor peuters, alsmede informatie over leesbevordering voor ouders en pedagogisch medewerkers. De website trok in 2020 bijna 10.000 bezoekers, terwijl de app ruim 1.700 keer werd gedownload.

LêsNo 

Brugklassers lezen in dit transmediale leesbevorderingsproject een boek in de Friese taal, gaan aan de slag met een ander medium en krijgen een lessenserie in het Fries aangeboden. De leerlingen ontvangen het boek op papier, en hiernaast krijgen ze de beschikking over een audioversie. In 2020 doen er 29 middelbare scholen mee aan LêsNo, goed voor 3.805 leerlingen uit 160 klassen. Deze cijfers stijgen respectievelijk met 32%, 17% en 31% ten opzichte van het jaar ervoor.