25 september 2023

Heleen Buhrs (Alan Turingschool) heeft het seminar Over boeken gesproken van Stichting Lezen geopend met haar lezing Lezende leerlingen? Zet de leraar centraal! Daarin zet zij in vijf stappen uiteen hoe elke school haar leerlingen weer aan het lezen krijgt.

Luister via Spotify naar de lezing Lezende leerlingen? Zet de leraar centraal! van Heleen Buhrs.

Effectief leesonderwijs

Heleen Buhrs werkt als leraar en expert-leraar primair onderwijs op de Alan Turingschool in Amsterdam. In haar rol als expert-leraar begrijpend lezen is zij verantwoordelijk voor het algehele leesonderwijs van groep 1 t/m 8. Haar route naar lezende leerlingen bestaat uit vijf stappen:

  1. Een kennisrijk curriculum
  2. Een literaire lezer: kennis van taal
  3. Samen lezen en praten
  4. Het vakmanschap van de leraar
  5. Een schoolbrede aanpak

Seminar Over boeken gesproken

In het seminar Over boeken gesproken komen leescoördinatoren en leesconsulenten te weten hoe zij leesgesprekken en verschillende type boekgesprekken kunnen voeren.

Praten over boeken, verhalen, artikelen, gedichten of illustraties helpt leerlingen verhalen te begrijpen. De gesprekken dragen daarnaast bij aan verbondenheid en verhogen de leesmotivatie. Het praten voor en na het (voor)lezen is daarmee een onmisbaar ingrediënt in het leesonderwijs en de leesbevordering.

Naast de centrale lezing waren er zes verdiepende workshops te volgen. Die werden gegeven door: Liselotte Dessauvagie, Ingrid Elijzen, Marieke Andela en Anika Verschuur, Loes Reichenfeld, Wendie van der Aa, en Mariëtte Konink. Dagvoorzitter was Daan Beeke.

Productie podcast: Marc Brouwer

Kijk hier voor meer informatie over het seminar Over boeken gesproken.
Kijk hier voor meer informatie over het boek van Heleen Buhrs: Effectief leesonderwijs in de praktijk (verwacht in januari 2024).
Kijk hier voor de brochure Literaire gesprekken in de klas.
Lees hier het artikel met Heleen Buhrs in het tijdschrift Lezen (nr. 3, 2023).

Doelgroep(en)