1 juni 2017

In dit nummer een interview met Gerda Dendooven die met een eigentijds sprookje over anders zijn: Stella, ster van de zee de Wouterje Pieterse Prijs won.

Het lezen van Graphic novels blijkt een gunstig effect te hebben op het leesplezier van leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Dit concludeerde Merlijn Draisma (docent, schrijver en cartoonist) in zijn onderzoek waarmee hij afstudeerde aan de Hogeschool van Amsterdam. Ruim baan dus voor de beeldroman.

Lezen redacteur Joukje Akveld reisde een aantal maanden reis door Zuid-Afrika, dit resulteerde in het non-fictie kinderboek Wij waren hier eerst, over het botsen tussen mens en dier.

De prikkels gaan dit keer over creatief schrijven en de opbrengsten daarvan voor het onderwijs.

Er is aandacht voor het jubileum van Guus Kuijer: Nederlands meest gelauwerde schrijver wordt dit jaar vijfenzeventig.

Pjotr van Lenteren bespreekt in Tussen prijs en praktijk recente tienerboeken die vragen om een literair ‘ongeluk’. Verder een interview met Hanna Bervoets over de grenzen van wat normaal is. Cabaretier en columnist Johan Goossens over lezen: hij houdt niet van woordgrappen en heeft er geen moeite mee om boeken weg te doen. En natuurlijk nog veel meer moois over lezen en leesbevordering.