23 februari 2021

Deze literaire jongerenprijs streeft ernaar het lezen van kwalitatief hoogstaande werken door de doelgroep te stimuleren. De genomineerden voor De Inktaap zijn de winnaars van drie literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied: de Libris Literatuur Prijs, de BNG Bank Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs.

Aan de zeventiende editie in schooljaar 2019-2020 hebben zestig middelbare scholen meegedaan, 9% van het totaal en 5% minder dan in het jaar ervoor. Deze scholen stelden 78 jury’s samen (4% meer dan het jaar ervoor), met daarin 1.182 leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo, nagenoeg evenveel als het jaar ervoor. Acht op de tien jury’s las de drie genomineerde boeken en koos een winnaar. Drie op de tien jury’s schreef hiernaast een juryrapport met een onderbouwing van deze keuze. De scholieren bekroonden Gebrek is een groot woord van Nina Polak, winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs 2018, met de Inktaap 2020.

Dat niet alle jury’s de eindstreep halen, komt volgens de organisatoren door de hoge werkdruk in combinatie met een strakke planning, alsmede het relatief hoge niveau van de boeken voor de doelgroep.