Citeren? Stichting Lezen - Leesmonitor(2022). Literaire jongerenprijs trekt een op tien middelbare scholen. https://www.lezen.nl/onderzoek/literaire-jongerenprijs-trekt-een-op-tien-middelbare-scholen/.
21 februari 2022

Deze literaire jongerenprijs streeft ernaar het lezen van kwalitatief hoogstaande werken door de doelgroep te stimuleren. De genomineerden voor De Inktaap zijn de winnaars van drie literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied: de Libris Literatuur Prijs, de BNG Bank Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs.

Aan de achttiende editie in het schooljaar 2020-2021 hebben 57 middelbare scholen meegedaan, 9% van het totaal en 5% minder dan in het jaar ervoor. Deze scholen stelden 61 jury’s samen, 22% minder dan het jaar ervoor. In de jury’s zaten 913 leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo, 23% minder dan de 1.182 leerlingen in het jaar ervoor.

Zes op de tien jury’s las de drie genomineerde boeken en koos een winnaar, tegen acht op de tien een jaar eerder. Twee op de tien jury’s schreef hiernaast een juryrapport met een onderbouwing van deze keuze, tegen drie op de tien een jaar eerder. De scholieren bekroonden Het leven van een hond van Sander Kollaard, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2020, met de Inktaap 2021. Dat niet alle jury’s de eindstreep halen, komt volgens de organisatoren door de hoge werkdruk in combinatie met een strakke planning, alsmede het relatief hoge niveau van de boeken voor de doelgroep.

Binnen de campagne vinden er ook online leesclubs plaats, via de website Litlab. Deze hebben in totaal 995 bezoekers getrokken, goed voor in totaal 1.192 paginaweergaven. Het bereik onder leerlingen ligt waarschijnlijk boven de 995, omdat groepjes van drie tot zes vaak gebruik maken van een scherm om deel te nemen.