Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Vol van Lezen, opleiding tot Specialist Jeugdliteratuur in het Basisonderwijs

Datum: 
13 juni 2018

Opleiding tot Specialist Jeugdliteratuur in het Basisonderwijs

De succesvolle cursus Vol van Lezen wordt komend studiejaar op maar liefst zes locaties aangeboden. Ontwikkelaar Martijn Hensgens heeft pabo-docenten getraind om de opleiding aan te kunnen bieden als post-hbo binnen het nascholingsaanbod van de verschillende hogescholen.

Inhoud

Kinderboeken zorgen voor leesplezier, dé voorwaarde voor leesbeleving en leesinteresse. In de opleiding wordt lezen gezien als een totaalbeleving die meer is dan een technische benadering. Je leert kinderboeken te gebruiken om samenhang aan te brengen in een breed scala aan onderwerpen uit het curriculum van de basisschool. In de opleiding is uitgebreide aandacht voor het inzetten van jeugdliteratuur bij het helpen vormen van een nieuwsgierige, open en kritische blik op de wereld en haar bewoners. Elke bijeenkomst start vanuit een verhaal(fragment) en staat er een recent jeugdboek centraal. Als specialist jeugdliteratuur basisonderwijs ben je in staat met boeken functioneel en effectief aan te sluiten bij leerinhouden en vaardigheden in het basisonderwijs.

Programma

De opleiding Specialist Jeugdliteratuur basisonderwijs bestaat uit 10 bijeenkomsten van 3 uur en een slotbijeenkomst waarin een meesterstuk gepresenteerd wordt. Iedere bijeenkomst wordt voorbereid met een aantal specifieke opdrachten. Daarnaast ga je na een bijeenkomst regelmatig aan de slag met verdiepings- en toepassingsopdrachten.

Voor wie?

Je bent werkzaam als leesconsulent bij een bibliotheek of als leerkracht in het (speciaal) basisonderwijs. Om toegelaten te worden tot deze opleiding dien je te beschikken over een pabo-diploma of een afgeronde bibliotheek-opleiding op hbo-niveau. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij beschikken over basiskennis ten aanzien van het basisonderwijs en het leesonderwijs in het bijzonder. Globale kennis van de inhouden uit de cursus ‘Open Boek, opleiding leescoördinator’, zoals opgenomen in ‘Open Boek - handboek leesbevordering’, wordt als bekend verondersteld.

Waar en wanneer?

Zwolle
Katholieke Pabo Zwolle,  Startdatum woensdagmiddag 26-09-2018

Leiden
Hogeschool Leiden, Startdatum maandagmiddag 17-09-2018

Sittard
De Nieuwste Pabo, startdatum woensdagmiddag (datum volgt)

Alkmaar
Hogeschool Inholland, startdatum woensdagmiddag 12-09-18

Dordrecht
Hogeschool Inholland, startdatumwoensdagmiddag 26-09-18

Eindhoven
Vol van Leren, startdatum woensdagavond 29-08-18