Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login
Datum: 
9 maart 2020

De Boekenweek (thema: Rebellen en dwarsdenkers) gaat ook op veel middelbare scholen niet ongemerkt voorbij. Op woensdag 11 maart is er speciaal voor scholieren Boekenweek Live! Leerlingen ondervragen tijdens een livestreamuitzending Annejet van der Zijl, de schrijver van het Boekenweekgeschenk, over haar roman Sonny Boy. Op de site boekenweek.nl/school stellen we samen met de CPNB een handleiding met praktische lesideeën en twee romanfragmenten beschikbaar.

De Boekenweek in de klas: handleiding en romanfragmenten

Annejet van der Zijls roman Sonny Boy is al sinds zijn verschijning een favoriet. Ook jongeren weten haar boeken te vinden: Sonny Boy staat in de top 10 meest gelezen boeken onder examenkandidaten havo en vwo (Stichting Lezen: De praktijk van de leeslijst).

Het boek vertelt het waargebeurde en spannende verhaal van de wonderlijke familie Nods en sluit naadloos aan op het thema van de Boekenweek. Download via boekenweek.nl de handleiding De Boekenweek in de klas en twee fragmenten uit de roman. In de handleiding vindt u onder meer ideeën voor klassengesprekken en schrijfopdrachten.

Boekenweek Live!: scholieren in gesprek met Annejet van der Zijl

Op woensdag 11 maart wordt het scholierenprogramma Boekenweek Live! uitgezonden vanuit de OBA in Amsterdam. Presentator Tim Hofman gaat in gesprek met Annejet van der Zijl, Karin Amatmoekrim en vele scholieren over het leven van een (Boekenweek-)auteur en haar roman Sonny Boy. Creatieve reflecties van leerlingen op het boek vormen de leidraad van een gesprek over thema’s als inclusie, vreemde werelden en WO II. Kijk de uitzending live mee op woensdag 11 maart van 13.00 – 13.45 uur via boekenweek.nl/school of op een ander moment via YouTube.

Boekenweekgedicht 2020 van Ellen Deckwitz

Aan de slag met poëzie in de klas? In aanloop naar de Boekenweek publiceerde Trouw een viertal gedichten, geïnspireerd op het thema Rebellen en Dwarsdenkers. Janita Monna heeft met de vier dichters gesproken, onder wie Ellen Deckwitz, schrijfster van het Boekenweekgedicht 2020. Lees de gedichten en de begeleidende interviews op boekenweek.nl.

Boekenweek op school is een initiatief van Stichting Lezen en Stichting CPNB, i.s.m. de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), en wordt georganiseerd en uitgevoerd door Stichting CPNB.