31 mei 2022

De trofee van de elfde editie van De Weddenschap is gewonnen door leerlingen en docenten van Beroepscollege en VSO Leystede in Leiden. Van harte gefeliciteerd! Vijfhonderd leerlingen en docenten van beide scholen deden mee aan De Weddenschap. Zij schreven samen bijna 90 recensies. In totaal deden 330 klassen van ruim 70 verschillende scholen mee.

De winnende school wordt gekozen door te kijken naar het aantal leerlingen dat meedoet, het aantal docenten dat betrokken is en de mate van activiteit, zoals het schrijven van recensies op de website. In november was de aftrap op Beroepscollege en VSO Leystede met Willie Wartaal. De school zette hoog in. Het doel: alle leerlingen en docenten van school gaan De Weddenschap aan! De tegenprestatie voor wie De Weddenschap niet zou halen aldus Willie Wartaal: “Zij moeten mijn vieze sokken opeten”.

Willie Wartaal heeft een speciale felicitatie voor de winnaars.

In november vorig jaar waren leerlingen en docenten Eva Eisink en Yoko van den Oever gevraagd om naar Talkshow HLF 8 te komen. Tijdens deze uitzending werd uitgebreid aandacht gevraagd voor de leesbevorderingscampagne van Stichting Lezen.

“Hartstikke leuk dat we de trofee hebben gewonnen”, vertelt Eva Eisink, docent Nederlands. “We kijken niet alleen naar afloop wie er 3 boeken gelezen heeft. We vragen ook tussendoor hoe het gaat met het lezen en of de leerlingen tips voor elkaar hebben.” De school heeft leesbevordering hoog in het vaandel staan. Onder de noemer Leystede leest doet de school diverse activiteiten. Deelname aan De Weddenschap is onderdeel van dit leesplan.

De trofee wordt in juni uitgereikt. Daarnaast wint de school een schrijversbezoek naar keuze van de Schrijverscentrale.

De ereaders zijn gewonnen door docenten van het beroepscollege Leystede in Leiden, het Fioretticollege in Lisse en het Zeven Linden College in Dedemsvaart. De overige prijzen zijn gewonnen door leerlingen van verschillende scholen in het land. De prijzen worden op de scholen door de betrokken docenten uitgereikt.

Trefwoorden