9 juni 2022

De winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2022 is het boek Gegijzeld van Chinouk Thijssen. Duizenden jongeren tussen de 12 en 16 jaar stemden voorafgaand op hun favoriete jeugdboek. Hieruit volgden drie nominaties. Vandaag, tijdens de Dag van de Jonge Jury, was het tijd voor de prijsuitreiking.

Naast de Prijs van de Jonge Jury is ook de Jonge Jury Debuutprijs 2022 uitgereikt – deze is in de wacht gesleept door De tweede stem van Elin Meijnen.

Over Chinouk Thijssen

Chinouk Thijssen (1983), geboren en getogen Rotterdamse, droomde er altijd al van om schrijfster te worden: op de basisschool schreef ze al thrillerverhalen. Nu is ze een van de populairste youngadultschrijvers van het moment. Van haar boek Fataal spel wordt zelfs een film gemaakt. Truth or Dance stond op de shortlist voor Young Adult-boek van het jaar en Break a Leg won Beste Young Adult Nederlandstalig. Daarnaast is ze dit jaar één van de drie auteurs van 3PAK, het boekgeschenk voor de Boekenweek van Jongeren.

Over de Jonge Jury

De Jonge Jury is het grootste leesbevorderingsprogramma voor jongeren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Al ruim 20 jaar nemen honderden scholen deel aan het programma en worden duizenden stemmen uitgebracht. De Jonge Jury stimuleert jongeren om boeken te lezen en leert hen een mening te vormen over de boeken die zij lezen. Stichting Lezen en Passionate Bulkboek zetten zich samen met scholen, bibliotheken en boekhandels in om van jongeren lezers te maken.

Vandaag vieren we de 21ste editie van de Jonge Jury in de Doelen, Rotterdam, met de feestelijke slotdag, de Dag van de Jonge Jury. Een dag waarop zo’n duizend leerlingen kennis kunnen maken met auteurs, hun boek kunnen laten signeren en lezingen volgen.

Jonge Jury 2023

De 22ste editie van de Jonge Jury gaat in september weer van start. Hiervoor zoekt de Jonge Jury nog tien enthousiaste jongeren die het Jonge Jury Boekgenootschap willen vormen – jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen zich aanmelden via een DM naar @jongejury op Instagram. Op woensdag 7 juni 2023 zal de Dag van de Jonge Jury plaatsvinden in TivoliVredenburg in Utrecht.