7 mei 2020

De landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gaat vanwege de coronacrisis niet door. We hebben een alternatief slot bedacht: De Pabo Leest Voor! Zo krijgen de pabostudenten alsnog een podium om voor te lezen én kunnen alle basisschoolleerlingen genieten van een goede voorlezer. Selma Noort start op 18 mei de voorleesestafette van haar boek De zee kwam door de brievenbus.

Kinderen die veel worden voorgelezen, hebben een grotere woordenschat en zijn over het algemeen taalvaardiger dan kinderen die nauwelijks worden voorgelezen. In de basisschooltijd ontwikkelen kinderen een liefde voor lezen waar ze hun leven lang profijt van hebben. Het enthousiasme en de inzet van hun (toekomstige) juf of meester zijn daarbij vaak doorslaggevend.

Van voorleeswedstrijd naar voorleesestafette

Een pabostudent die plezier heeft in voorlezen en het boekenaanbod kent, is later van onschatbare waarde voor zijn of haar leerlingen. Een goed voorbeeld doet namelijk goed volgen. En daarom lezen twintig pabostudenten in een online voorleesestafette voor uit het boek De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort (Leopold). Vanaf maandag 18 mei geven de studenten elkaar op schooldagen om 17.00 uur de voorleesbeurt door. Samen met de auteur van het boek vertellen zij het hele verhaal. De voorleesestafette is online te volgen via het YouTubekanaal van Stichting Lezen en via pabovoorleeswedstrijd.nl

Over De Pabo Leest Voor!

De Pabo Leest Voor! is een initiatief van Stichting Lezen. Het is een online alternatief voor de landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd. Het organiseren van de Pabo Voorleeswedstrijd is een goede aanleiding om met pabostudenten jeugdboeken te bespreken en hen te laten oefenen met voorlezen.

De Pabo Leest Voor! is georganiseerd door Cubiss in opdracht van Stichting Lezen.