1 juni 2019

De succesvolle opleiding Vol van Lezen wordt studiejaar 2019-2020 weer aangeboden als post-hbo-scholing op verschillende hogescholen en bij Vol van Leren.

Jeugdliteratuur ook inzetten bij zaakvakken en beeldende vakken

Kinderboeken zorgen voor leesplezier, dé voorwaarde voor leesbeleving en leesinteresse. In de opleiding wordt lezen gezien als een totaalbeleving die meer is dan een technische benadering. Zowel vanuit het taalonderwijs als de zaakvakken en beeldende vakken wordt theoretisch en praktisch geleerd hoe lezen voor een belangrijke aanvullende of zelfs alternatieve invulling kan zorgen. Er is uitgebreide aandacht voor het inzetten van jeugdliteratuur bij het helpen vormen van een nieuwsgierige, open en kritische blik op de wereld en haar bewoners. Elke bijeenkomst start vanuit een verhaal(fragment) en staat er een recent jeugdboek centraal. Als specialist jeugdliteratuur basisonderwijs ben je in staat met boeken functioneel en effectief aan te sluiten bij leerinhouden en vaardigheden in het basisonderwijs.

Programma Vol van Lezen

De opleiding Specialist Jeugdliteratuur basisonderwijs bestaat uit 10 bijeenkomsten van 3 uur en een slotbijeenkomst waarin een meesterstuk gepresenteerd wordt. Iedere bijeenkomst wordt voorbereid met een aantal specifieke opdrachten. Daarnaast ga je na een bijeenkomst regelmatig aan de slag met verdiepings- en toepassingsopdrachten.

Voor leerkrachten basisonderwijs en leesconsulenten

Je bent werkzaam als leesconsulent bij een bibliotheek of als leerkracht in het (speciaal) basisonderwijs. Om toegelaten te worden tot deze opleiding dien je te beschikken over een pabo-diploma of een afgeronde bibliotheek-opleiding op hbo-niveau. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij beschikken over basiskennis ten aanzien van het basisonderwijs en het leesonderwijs in het bijzonder. Globale kennis van de inhouden uit de cursus ‘Open Boek, opleiding leescoördinator’, zoals opgenomen in ‘Open Boek – handboek leesbevordering’, wordt als bekend verondersteld.

Locaties Vol van Lezen

Vol van Lezen wordt studiejaar 2019-2020 in ieder geval gegeven in Leiden, Zwolle en Eindhoven.

Zwolle
Katholieke Pabo Zwolle

Leiden
Hogeschool Leiden

Eindhoven

Vol van Leren