3 juni 2023

Voor het twaalfde jaar werd op landelijk niveau Read2Me! georganiseerd; dé voorleeswedstrijd voor de brugklas. In een spannende landelijke finale streden elf finalisten om de titel Brugklas Voorleeskampioen 2023.

Mirthe met de oorkonde en bokaal.

Op zaterdag 3 juni j.l. werd Mirthe Jaarsma (13) van Greijdanus Meppel in Meppel (Drenthe) in Podium Hoge Woerd in De Meern door de vakjury uitgekozen tot winnaar van de landelijke finale Read2Me!. Zij las voor uit het boek Naar het noorden van Koos Meinderts. De jury zegt over Mirthe: “je kon heel subtiel laten horen welk personage er aan het woord was. Je leefde zelf ook helemaal mee met het verhaal. Dat merkten we onder andere aan je lach.”

Mirthe heeft daarmee de scholieren van bijna 1.300 brugklassen van verschillende scholen achter zich gelaten. Deze brugklassers hebben het in de afgelopen maanden tegen elkaar opgenomen tijdens lokale, regionale en provinciale voorrondes.

De publieksprijs ging dit jaar naar Souhaila Massaoudi (13), van het Globe College in Utrecht. Zij las voor uit Hanna’s reis van Martine Letterie.

Met de voorleeswedstrijd Read2Me! laat Stichting Lezen zien dat lezen niet alleen belangrijk, maar ook heel leuk is. De wedstrijd werd beoordeeld door een vakkundige jury, waarin waarin Martine Letterie (auteur), Tes Schmeink (beleidsadviseur VO-raad) en Thijs Overpelt (Boekenjongen op Instagram) zitting hadden. De presentatie van deze spannende finale lag in handen van Elten Kiene.

Deze landelijke finale is georganiseerd door Cubiss in opdracht van Stichting Lezen. Read2Me! wordt mogelijk gemaakt door Kunst van Lezen.

Trefwoorden