20 mei 2016

Lenneke Streefland uit Vlijmen heeft gisteravond in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam de vijfde landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gewonnen. Hiermee mag Lenneke van Pabo Fontys ´s Hertogenbosch zich een jaar lang de Pabo Voorleeskampioen van Nederland noemen. Lenneke las voor uit het boek De jongen die in de muur verdween van Lydia Rood. De jury prees het inlevingsvermogen van de uiteindelijke winnaar.Lenneke heeft verbeeldingskracht, maakt goed oogcontact met het publiek en heeft veel rust en zelfvertrouwen, aldus de jury.

Inez de Groot uit Nijmegen werd tweede en Ruben de Vries uit Amersfoort eindigde als derde. Zij studeren respectievelijk aan de HAN Nijmegen en de Hogeschool Utrecht. Ook voor deze studenten had de jury lovende woorden over. Inez werd geroemd vanwege haar humor en goed gedoseerde emotieâ, waar Ruben door de juryleden als begenadigd verteller die het publiek weet te bespelen werd bestempeld.

De jury bestond uit Hubert Slings (directeur stichting entoen.nu), Simon van der Geest (schrijver) en Marion Valent (docent taalonderwijs Hogeschool Leiden). De presentatie was in handen van Ajouad El Miloudi (presentator Willem Wever en in 2015 deelnemer aan Wie is de Mol). Tussen het voorlezen door trad cabaretier Ronald Snijders op.

Over De Pabo Voorleeswedstrijd

Van aankomende leerkrachten wordt verwacht dat zij kennis opdoen van kinder- en jeugdliteratuur en leren voorlezen. Daarom organiseert Stichting Lezen in samenwerking met stichting entoen.nu en de Openbare Bibliotheken een voorleeswedstrijd speciaal voor pabostudenten. Op deze manier kunnen zij het plezier in voorlezen ervaren en  overbrengen op de leerlingen op hun (stage)school.
De Pabo Voorleeswedstrijd is gekoppeld aan de cultuurhistorische Canon van Nederland, die in september 2010 is opgenomen in de kerndoelen van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Kunst van Lezen heeft de vijftig canonvensters vanuit een literair perspectief toegankelijk gemaakt voor het onderwijs. De deelnemers aan de wedstrijd lezen voor uit een van de kinder- en jeugdboeken die horen bij de canon.

Website: Pabo Voorleeswedstrijd

Doelgroep(en)