15 januari 2021

Vanmorgen zijn De Nationale Voorleesdagen feestelijk van start gegaan met Het Nationale Voorleesontbijt van H.K.H. Prinses Laurentien in het AVROTROS-programma Zin in Zappelin. Thuis, online en op de noodopvang wordt door het hele land aan peuters en kleuters voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar 2021 Coco kan het! (2019, Gottmer), gemaakt door Loes Riphagen.

Dit viel vanochtend op:

• H.K.H. Prinses Laurentien las digitaal voor aan een enthousiaste groep peuters en kleuters bij het AVROTROS-programma Zin in Zappelin op NPO 3.
• Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb, Diederik Jekel, Hans Kazan, Janny van der Heijden, Lieke van Lexmond, Lucy Woesthoff, minister Arie Slob, Rick Paul van Mulligen en Willie Wartaal zetten zich tijdens De Nationale Voorleesdagen (online) in om te onderstrepen hoe belangrijk voorlezen is.
• Voorlezen in meertalige gezinnen: Coco kan het! vertaald in het Turks, Arabisch en Pools en gratis op te halen bij de deelnemende bibliotheken.
• Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij zijn er voor het tweede jaar op rij 75 (voor)scholen blij gemaakt met Boekenbonnen, boeken uit de Prentenboek Top 10 en lespakketten.
• Voorlezen heeft niet alleen een positief effect op woordenschat en verhaalbegrip, maar zorgt ook juist nu tijdens de lockdown voor een sterkere band tussen (groot)ouder en kind door middel van interactief (voor)lezen. Klik hier voor meer informatie

Loes Riphagen over Coco kan het!

Kleuters en peuters door het hele land maakten deze ochtend kennis met de kleine vogel Coco uit het Prentenboek van het Jaar 2021 Coco kan het! Prentenboekmaker Loes Riphagen is trots dat haar boek is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021. ‘Ik ben zo ontzettend trots dat mijn prentenboek is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021. Wat een bijzondere eer! Coco kan het! is volgens mij een prentenboek dat veel gezinnen plezier en hopelijk ook inspiratie kan geven, ook juist in deze bijzondere omstandigheden nu we allemaal thuis moeten blijven. Ik hoop dat heel veel ouders, opa’s en oma’s en docenten hun kinderen voorlezen, ‘live’ of via een beeldscherm.’

Prentenboek Top 10

Een comité bestaande uit onder andere een jeugdbibliothecaris, docent en boekhandelaar, koos het Prentenboek van het Jaar 2021 uit de prentenboeken die in 2019 verschenen. Speciaal tijdens De Nationale Voorleesdagen is er een mini-editie van Coco kan het! voor maar € 5,25 verkrijgbaar bij de (online) boekhandel. Naast Coco kan het! hebben zij nog negen andere prentenboeken gekozen, die de Prentenboek Top 10 vormen. Deze zijn te vinden op www.nationalevoorleesdagen.nl.

Voorlezen in meertalige gezinnen

Steeds meer kinderen worden in een andere thuistaal opgevoed. Het is het meest effectief als (groot)ouders voorlezen in de taal die zijzelf het beste kennen, begrijpen en spreken. Om ook anderstalige kinderen en hun (groot)ouders bij De Nationale Voorleesdagen te betrekken biedt de Leescoalitie vertalingen van het prentenboek aan in het Turks, Arabisch en Pools in een speciaal miniboekje. Dit boekje is vanaf de start van De Nationale Voorleesdagen – of wanneer de bibliotheken weer open zijn – gratis op te halen in bibliotheken en te gebruiken naast het grote Nederlandstalige prentenboek. 

De aflevering ‘Voorlezen’ is woensdag 20 januari 2021 om 07.05 uur te zien bij AVROTROS op Zappelin op NPO 3.