9 juni 2021
Groepsfoto winnaars De Weddenschap, leerlingen staan voor en op trap met oorkonde,

De trofee van de Weddenschap is in het jubileumjaar gewonnen door leerlingen en docenten van het Elzendaalcollege uit Boxmeer. Gisteren mochten de winnende leerlingen de trofee in ontvangst nemen. In totaal deden 640 klassen van ruim 100 verschillende scholen mee.  Ruim 440 leerlingen en 9 docenten van verschillende vakken van het Elzendaalcollege deden mee aan De Weddenschap.

Projectleider Janneke van Wijk van De Weddenschap legt uit: “De winnende school wordt gekozen door te kijken naar het aantal leerlingen dat meedoet, het aantal docenten dat betrokken is en de mate van activiteit, zoals het schrijven van recensies op de website. Bij het Elzendaalcollege is het heel leuk dat juist alle niveaus en alle docenten meedoen. Lezen doen. Behalve  een trofee wint de school een schrijversbezoek naar keuze van de Schrijverscentrale.

Lezen vergroot je woordenschat

“Supertrots zijn we”, vertelt Anne de Keizer, docent Nederlands. “We hebben afgelopen jaar flink uitgepakt om lezen weer aantrekkelijk te maken voor de kinderen.” Deelname aan De Weddenschap was één van de initiatieven van dit leesplan.

Anne de Keizer: “Lezen is erg belangrijk. Door te lezen vergroot je bijvoorbeeld je woordenschat en je leert je beter inleven in andere personen. Kinderen zijn het niet meer gewend om langere teksten te lezen en leesboeken helpen om deze vaardigheid te oefenen. We begonnen de Weddenschap met het tekenen van het contract waarin leerlingen vastleggen tenminste drie boeken te lezen. De contracten  hangen, samen met de posters, ondertekend in de lokalen, de aula en de personeelskamers. De boekenleggers heb ik uitgedeeld aan de leerlingen die als eerste drie boeken hadden gekozen en ook ingevuld op de website. Zo was er meer stimulans om na te denken over de te lezen boeken. De leerlingen geven aan dat de te winnen prijzen een stimulans zijn om te lezen.”

Jeangu maakte winnaar bekend

Jeangu, een van de drie leescoaches,  maakte hoogstpersoonlijk de winnaar bekend in een filmpje op de website van De Weddenschap. De songfestivalzanger feliciteert het Elzendaalcollege en zegt dat hij hoopt dat alle deelnemende scholen volgend jaar weer meedoen.

De elfde editie van De Weddenschap start op 1 november en eindigt op 30 april 2022. Lees meer op De website van De Weddenschap.

Trefwoorden