30 mei 2023

Er zijn nog tien boeken in de race om in september de titel Beste Boek voor Jongeren 2023 binnen te slepen. Radio-dj’s Rob Janssen en Wijnand Speelman maakten de genomineerden in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig bekend in hun programma Rob & Wijnand en de Ochtendshow op NPO 3FM.

De prijs Beste Boek voor Jongeren hoort bij de Boekenweek van Jongeren en wordt uitgereikt in twee categorieën: Oorspronkelijk Nederlandstalig en Vertaald. De tien boeken zijn uitgekozen door een jury van volwassenen. Een jury van zes jongeren gaat nu de tien genomineerde boeken lezen om zo samen de winnaars te bepalen. De bekendmaking van de winnaars is tijdens het openingsevenement van de Boekenweek van Jongeren op vrijdag 15 september.

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig zijn genomineerd:

• De droomfabriek – Gerwin van der Werf (Atlas Contact)
• De geur van een moeder – Lucia van den Brink (Ambo Anthos)
• In het vervloekte hart – Rima Orie (Moon)
• Niet geschikt voor publicatie – Gabrielle la Rose (Lebowski)
• Weerlicht – Jante Wortel (Das Mag)

In de categorie Vertaald zijn genomineerd:

• Buiten het veld – H.N. Khan, vertaald door Dennis Keesmaat (Querido)
• Een liefde – Arnaud Cathrine, vertaald door Vincent Oostelbos & Jacques Dohmen (Querido)
• Gamechanger – Neal Shusterman, vertaald door Maria Postema (Pelckmans)
• Ik moet je verraden – Ruta Sepetys, vertaald door Aleid van Eekelen-Benders (Luitingh-Sijthoff)
• Zolang de citroenbomen bloeien – Zoulfa Katouh, vertaald door Merel Leene (Blossom Books)

De vakjury zegt over de genomineerde boeken: ‘Wij zijn blij dat wij deze boeken nadrukkelijk bij jongeren onder de aandacht kunnen brengen, omdat lezers die zich misschien eerder niet vaak herkenden in boeken dit met de boeken op onze shortlists hopelijk wel kunnen. Het zijn boeken die gaan over seksuele of genderidentiteit, die onderwerpen aansnijden die pijnlijk zijn, maar een blik op andere werelden bieden. Boeken die je kennis laten maken met identiteiten of levenswijzen anders dan de jouwe en je blik op de wereld verbreden.’ Lees het hele juryrapport hier.

Beste Boek voor Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Vorig jaar won Lily van Tom De Cock (Pelckmans) in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en Het meisje met de luidende stem van Abi Daré, vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen (Signatuur), in de categorie Vertaald.

De jury van volwassenen, die de shortlist samenstelde, bestaat uit: Mieke van Eijsden (voorzitter), Mark Bakker, Esther Heurter, Jacky Hitzert en Aukelien Weverling. De jury van zes jongeren, die de twee winnende boeken bepaalt, bestaat uit: Paris Duivenvoorden (voorzitter, 17 jaar), Jouhaina Chaalan (15 jaar), tweelingzussen Danique en Rosalie de Jong (18 jaar), Thomas Leeuw (15 jaar) en Fleur Siersma (15 jaar).

Boekenweek van Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is onderdeel van de Boekenweek van Jongeren, die dit jaar plaatsvindt van 15 t/m 24 september. Door middel van de gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour, een online campagne en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren worden jongeren van 15 t/m 18 geïnspireerd om hun nieuwe favoriete boek te vinden. 3PAK bevat dit jaar verhalen van Philip Huff, Rima Orie en het duo Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen (DAMN, HONEY).

De Boekenweek van Jongeren inspireert jongeren met verhalen en boeken die écht bij ze passen, op plekken waar jongeren zelf te vinden zijn. Het motto is dan ook: ‘Dit wil jij lezen!’ Doordat jongeren via sociale media, groepsinterviews en enquêtes helpen met het maken van beslissingen, kunnen we dit met recht zeggen.