24 januari 2024

Tijdens Het Nationale Voorleesontbijt is op honderden scholen, kinderdagverblijven en bibliotheken voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar: Help! Een verrassing! van Miriam Bos. In Diemen las H.K.H. Prinses Laurentien voor bij kinderopvang Hakim. Het Nationale Voorleesontbijt is het startschot van De Nationale Voorleesdagen die nog duren t/m 3 februari. Vanaf nu ligt de mini-editie van het Prentenboek van het Jaar in de boekhandel voor slechts € 5,75.  

H.K.H Prinses Laurentien leest voor op een voorleestroon. Om haar heen aandachtig luisterende kinderen.
Foto: Bas van Hattum

Naast H.K.H. Prinses Laurentien lazen de volgende BN’ers voor: Chris Bergström, Robert ten Brink, burgemeester Jeroen Dijsselbloem, Sofie van den Enk, Maryam Hassouni, GerdaLentenHavertong, burgemeester Ahmed Marcouch, Rayen Panday, Meral Polat, Roos Schlikker en burgemeester Tjarda Struik. Daarnaast waren er meerdere BN’ers die online meededen, waaronder Vivienne van den Assem en Rachel Rosier.  

Voorlezen gaat voor!

Of je nu voor het slapengaan een mooi verhaal voorleest of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Het versterkt de fantasie van een kind en tijdens het voorlezen kijk, luister, praat en lach je samen. Daarom helpen De Nationale Voorleesdagen ouders en verzorgers voorleesmomenten te creëren in het hectische leven, want: voorlezen gaat voor.

Meertalig voorlezen 

Meral Polat las vandaag voor uit de Nederlandse editie én de Turkse vertaling van het Prentenboek van het Jaar. Tijdens De Nationale Voorleesdagen zijn er bij de bibliotheek gratis vertalingen beschikbaar van het Prentenboek van het Jaar in het Pools, Turks, Arabisch en Oekraïens. Steeds meer kinderen worden in een andere thuistaal opgevoed, en dus ook in een andere taal voorgelezen. Want (groot)ouders kunnen het beste voorlezen in de taal van hun hart en emotie. Onderzoeken wijzen uit dat een goede beheersing van de thuistaal kinderen helpt bij het leren van de schooltaal, iets waar lang niet alle (groot)ouders zich van bewust zijn.

Prentenboek van het Jaar & Prentenboek Top 10  

Het Prentenboek van het Jaar gaat over de vrienden August en Suus die heel wat van elkaar verschillen. Suus is dol op rennen, springen en wilde dingen doen, terwijl August het liefst leest, luiert en mooie dingen maakt. Als Suus aankondigt een verrassing voor August te hebben, gaat zijn fantasie met hem op de loop. Wat zal Suus voor August in petto hebben? Help! Een verrassing! is een fantasierijk verhaal in een kleurrijk bos, voor alle kinderen die graag worden verrast.  

Een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten koos bovendien nog negen andere boeken die heel geschikt zijn om voor te lezen. De Prentenboek Top 10 is te vinden op www.nationalevoorleesdagen.nl

De Nationale Voorleesdagen 

De Nationale Voorleesdagen 2024 duren nog t/m zaterdag 3 februari. De campagne stimuleert het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen en benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en sociaal-emotionele ontwikkeling. De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt uitgevoerd door Stichting CPNB. DPG Media, NBD Biblion en Naïf zijn partner van De Nationale Voorleesdagen.