17 september 2019

De Boekenweek voor Jongeren is in volle gang. Vrijdag 20 september is Het Beste boek voor Jongeren bekendgemaakt tijdens de Lit Night Show in Vondel CS. Het boek De dag die nooit komt van Oliver Reps is verkozen tot het Beste Boek voor Jongeren 2019 in de categorie ‘Nederlandstalig’. In de categorie ‘vertaald’ ging de prijs naar Wit konijn / Rode wolf van Tom Pollock in de vertaling van Esther Ottens. Een vijfkoppige jongerenjury koos deze boeken als winnaars nadat een voorselectie van vijf boeken per categorie was samengesteld door een vakjury. 

Joost Klein, Karin Amatmoekrim en Margje Woodrow
Joost Klein, Karin Amatmoekrim en Margje Woodrow. foto: Klaas Hendrik Slump

Literatour

Tot en met 29 september volgt de Literatour en kunnen deelnemende middelbare scholieren kennismaken met 21 auteurs die langs 100 middelbare scholen touren.

Een jongerenboekenweek is natuurlijk pas echt geslaagd als jongeren echt gaan lezen en ondervinden wat een tekst allemaal biedt. Daarvoor zijn de verhalen van 3PAK, het geschenk dat op scholen, in de boekhandel en in de bibliotheken wordt uitgedeeld, bij uitstek geschikt.

Op Boekenweekvoorjongeren.nl/school is een lesbrief beschikbaar bij de verhalen uit 3PAK die verhaalanalyse combineert met creatieve verwerking. Voor wie liever het gesprek aangaat is er extra materiaal om mee aan de slag te gaan.  Beide aanpakken nodigen uit tot lekker lezen in de klas.