1 november 2023

De Weddenschap gaat landelijk van start op het praktijkonderwijs, het vmbo en het mbo met Boaz, Sophie Straat en Wieger Hoogendorp.

Boaz, Sophie Straat en Wieger Hoogendorp doen de landelijke aftrap van leesbevorderingscampagne De Weddenschap van Stichting Lezen. Samen met (v)mbo-klassen en praktijkonderwijs zullen zij in Delft, Amsterdam en Utrecht hun handtekening zetten onder het contract van De Weddenschap. Daarmee leggen zij officieel vast dat zij zich gaan inzetten om gedurende de campagne drie boeken in zes maanden te lezen. Behalve de rol van uitdager nemen de BN’ers ook de rol van leescoach op zich. Zij coachen de deelnemers naar de eindstreep van drie boeken door middel van hun boekenvlogs. De Weddenschap eindigt eind april 2024. Alle deelnemende scholen organiseren hun eigen aftrap op school.

  • Boaz: Ik doe mee aan De Weddenschap omdat ik bang ben dat lezen anders vergeten wordt.
  • Sophie Straat: Meedoen aan De Weddenschap? Laten we het gewoon doen, wordt leuk!
  • Wieger Hoogendorp: Ik ben een alleslezer, ik vind het leuk om mijn horizon te verbreden.

De dertiende editie besteedt extra aandacht aan scholen van het praktijkonderwijs. De Weddenschap is een campagne waarbij leerlingen boeken mogen lezen die ze zelf kiezen. Ook de hoeveelheid boeken mogen de leerlingen zelf bepalen. De richtlijn is 3 boeken in 6 maanden.

Omdat leesbevordering maatwerk is kunnen docenten en leerlingen met elkaar afspraken op maat maken over de hoeveelheid te lezen boeken. Voor sommige kinderen is 1 boek al een overwinning. Stichting Lezen roept docenten, mentoren en stagebegeleiders nadrukkelijk op om zelf boeken te lezen en zo als leesrolmodel te fungeren.

Trefwoorden