1 december 2010

In dit nummer onder andere een reportage uit het vernieuwde Kinderboekenmuseum in Den Haag. Technisch vernuft en inhoudelijk gericht spektakel brengen er boeken tot leven. Projectmanager Annelie Grob heeft een ervaringstentoonstelling gemaakt met de magie van Disney en de verdieping van een verstild museum die jaarlijks 30.000 kinderen moet gaan trekken .
Coosje van der Pol legt uit hoe leesaanwijzingen leerkrachten bij het voorlezen van prentenboeken kunnen helpen de literaire competentie van de luisterende kleuters te ontwikkelen. Vraag kinderen als Woeste Willem uit is bijvoorbeeld of zij een andere naam voor hem kunnen verzinnen.
Ronald Giphart vertelt over zijn nieuwe roman IJsland, een ode aan het vaderschap. Maar zo zegt hij: ‘Om het verhaal zo goed mogelijk te laten overkomen, heb ik het boek echt moeten ontleuken.
Veel poëziebundels voor kinderen en jeugd verschijnen er niet in Nederland. Toch kunnen jaarlijks vele dichters debuteren, dankzij de bloemlezing Querido’s Poëziespektakel, een initiatief van uitgeverij Querido en kinderboekenschrijver Ted van Lieshout. Wie heeft er hier met verf lopen smijten? Is alweer de derde bundel.
Fiet wil rennen is het prentenboek van het jaar. Het staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen in januari. Illustratrice Noëlle Smit vertelt over haar werk aan het boek: ‘Een struisvogel is een raar beest, hoor: een bolletje op twee benen met een lange nek en een heel klein koppie.’
Dieuwertje Blok vertelt waarom je sommige boeken gewoon moet hebben. Verder natuurlijk weer volop informatie over lezen en leesbevordering per doelgroep.