15 september 2021

“Door niet alle leerlingen standaard kennis te laten maken met teksten die een centrale rol in onze cultuur spelen, vergroot je de sociale afstand tussen lager- en hoger opgeleiden en ontneem je ze cultureel kapitaal. Dit beïnvloedt hun maatschappelijke positie.” Aldus Brasser.

Multitalent Zaïre Krieger vertaalde ‘The Hill We Climb’, het inauguratiegedicht dat Amanda Gorman voordroeg bij de beëdiging van president Joe Biden.

Daarnaast lees je in deze editie meer over het Beste Boek voor Jongeren, een verkiezing waarbij in het bijzonder aandacht is voor kwalitatieve boeken die aansluiten bij de beleveniswereld van jongeren. Een vakjury stelt de shortlist samen van vijf oorspronkelijk Nederlandse, en vijf vertaalde titels. In beide categorieën kiest een jongerenjury uiteindelijk de winnaar.

In aanloop naar de bekendmaking spreekt tijdschrift Lezen met Marjolein Hordijk, programmamaker Bibliotheek Gelderland Zuid en voorzitter van de vakjury; en met Bruno Beeke, leerling van klas vijf van het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam en voorzitter van de jongerenjury.