1 juni 2018

In dit nummer:

  • Annet Schaap schreef met Lampje een klassiek kinderboek over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Zelf was ze bang dat het boek te ouderwets was, door de wijdlopigheid en door de tijd waarin het speelt. Dat viel mee, sterker nog: ze kreeg er de Woutertje Pieterse Prijs voor. Een interview met de auteur van een klassieke tranentrekker.
  • Ook zo benieuwd wat een risograaf is? Je kunt er zelfs verliefd op zijn. Dat geldt in ieder geval voor Judith Vanistendael, die onlangs haar eerste prentenboek publiceerde. Lezen sprak met haar in haar Brusselse artistieke oase boven een drukkerij.
  • De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat vijfentwintig jaaar. Een mooi moment om met een aantal oudkampioenen terug te kijken naar het sluitstuk van het evenement waaraan inmiddels al zo’n anderhalf miljoen schoolkinderen hebben meegedaan.
  • Onlangs vond in Aalsmeer de derde editie van het YALfest plaats. Er kwamen ruim vierhonderd young adul-lezers op af. ‘Die ontmoeten elkaar dagelijks online en een keer per jaar live’, zegt blogger Joost Zuijderduijn. Lees in een uitgebreid verslag wat er dan op zo’n dag gebeurt.

Het atelier waar we dit keer te gast zijn is van Catharina Valckx en verder natuurlijk nog veel meer moois over lezen en leesbevordering.