15 januari 2024

In haar keynotespeech op het Wetenschappelijk Congres 2023 richt Odile Heynders zich op het belang van het lezen van fictie als strategie om na te denken, bewust te veinzen, en de wereld te onderzoeken. Fictie lezen past in een democratische context waarin verschillende stemmen gehoord willen worden. Fictie lezen nodigt uit tot (leren) redeneren, debatteren en schrijven. Deze keynotespeech is ook te beluisteren in De Leescast.

Stichting Lezen organiseerde op 14 december 2023 het Wetenschappelijk Congres Lezen in beweging. De keynotes en het plenaire panelgesprek van dit congres zijn te beluisteren in onze podcast De Leescast.

Over Odile Heynders

Odile Heynders is hoogleraar Vergelijkende Literatuurwetenschapaan de Universiteit van Tilburg. Zij publiceerde vele artikelen en boeken over Europese literatuur, schrijverschap, en over politiek, literatuur en democratie. Haar boek Writers as Public Intellectuals, Literature, Celebrity, Democracy (2016) verscheen bij Palgrave McMillan. Haar huidige onderzoeksproject bestudeert Fictions of Migration. Heynders is lid van het gebiedsbestuur SGW (Sociale en geesteswetenschappen) van NWO en voorzitter van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. =

Over De Leescast

De Leescast is de podcast van Stichting Lezen. In De Leescast praten we je bij over de nieuwste onderzoeken en ontwikkelingen rond lezen, leesbevordering en literatuureducatie.

Luister hier alle afleveringen van De Leescast.