25 januari 2024

Hoe leren we lezen in de toekomst? Onder andere daar ging het om in het panelgesprek van het Wetenschappelijk Congres Lezen in beweging. Els Stronks (Universiteit Utrecht), Yra van Dijk (Universiteit Leiden), Roel van Steensel (VU/Erasmus Universiteit) en Niels Bakker (Stichting Lezen) bespraken LeesEvolutie. Dat is een nieuwe en brede onderzoeksgroep van Nederlandse wetenschappers en onderwijsprofessionals die de krachten bundelen en naar de toekomst kijkt van ons leesonderwijs. Journalist en presentator Roos Abelman leidt het gesprek.

Stichting Lezen organiseerde op 14 december 2023 het Wetenschappelijk Congres Lezen in beweging. De keynotes en het plenaire panelgesprek van dit congres zijn te beluisteren in onze podcast De Leescast.

LeesEvolutie

Hoe ziet het leesonderwijs van de toekomst eruit? Een brede groep van Nederlandse wetenschappers en onderwijsprofessionals bundelt de krachten om dit uit te zoeken binnen het project ‘Becoming literate in a digital age’. De komende jaren onderzoeken zij wat het betekent om in het digitale tijdperk ‘geletterd’ te zijn, en ontwikkelen en testen zij nieuwe (digitale) onderwijsvormen om jonge lezers ook in een tijd waarin digitale media hun aandacht vragen, zo te leren lezen dat zij als lezer alles kunnen wat de maatschappij van hen verwacht, en waar ze zelf baat bij kunnen hebben. Zij ontvingen hiervoor een miljoenensubsidie van de Nationale Wetenschapsagenda. Tijdens het Wetenschappelijk Congres vond de feestelijke lancering van het project plaats.

Over De Leescast

De Leescast is de podcast van Stichting Lezen. In De Leescast praten we je bij over de nieuwste onderzoeken en ontwikkelingen rond lezen, leesbevordering en literatuureducatie.

Luister hier alle afleveringen van De Leescast.