30 april 2024

In de brochure De leukste kinderboekencampagnes vinden leerkrachten en bibliotheekmedewerkers alles voor een schooljaar vol leesplezier. De vijf grote kinderboekencampagnes staan vanzelfsprekend centraal in de brochure. In het voorwoord stelt Rian Visser, Kinderboekenambassadeur 2024-2026, zichzelf voor. Daarnaast is er ruim aandacht voor diep lezen, effectief leesonderwijs en de podcast over lezen in het basisonderwijs. De brochure ligt nu in de teamkamer van alle basisscholen van Nederland.

 

Campagnematerialen en lessen

De leukste kinderboekencampagnes is ontwikkeld door CPNB en Stichting Lezen. We hebben in de brochure alle benodigde informatie over de vijf grote kinderboekencampagnes bij elkaar gezet. Welke thematitels horen bij de Kinderboekenweek? Wanneer starten de leesweken voor de Kinderjury? Welk boek is het themaboek van Nederland Leest Junior? Hoe ziet de Prentenboek Top 10 er in 2025 uit? En wat heb je nodig om De Nationale Voorleeswedstrijd te organiseren? De antwoorden op al deze vragen en meer vind je in De leukste kinderboekencampagnes.

Tot en met 24 mei kun je materialen bestellen voor de kinderboekencampagnes van schooljaar 2024-2025. De materialen voor de kinderboekencampagnes zijn te bestellen via de site onderwijs.cpnb.nl. Daar komen later in het jaar ook de lessen bij de campagnes te staan.

CPNB en Stichting Lezen: samen voor lezen

In De leukste kinderboekencampagnes stelt Kinderboekenambassadeur 2024 – 2026, Rian Visser: ‘Hoe kun je een kind enthousiast maken voor lezen als je zelf niet leest? We moeten lezen zichtbaarder maken. Dat wil ik doen met alle mensen en organisaties die hier al hard mee bezig zijn. Lezen is belangrijk. Lezen hoort erbij. Ieder kind moet goede eigentijdse boeken binnen handbereik hebben.’ In de brochure is niet alleen recent verschenen onderzoek naar lezen en leesbevordering opgenomen, ook de infographic Lezen in beeld; Vrij lezen in de klas is in zijn geheel te lezen. En natuurlijk besteden we aandacht aan lezeninhetpo.nl, de website waar alle informatie over effectief, motiverend leesonderwijs

Doelgroep(en)