Citeren? Stichting Lezen - Leesmonitor(2023). Ruim 99.000 leerlingen krijgen junioreditie van Nederland Leest. https://www.lezen.nl/onderzoek/ruim-99-000-leerlingen-krijgen-junioreditie-van-nederland-leest/.
13 februari 2023

Nederland een maand lang omtoveren tot één grote lees- en debatclub: dat is het doel van deze leescampagne. In 2022 is de bevolking uitgenodigd om te lezen en discussiëren over het thema ‘Oud worden, jong blijven’. De junioreditie van Nederland Leest richt zich op groep 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het vmbo. Onder deze leerlingen zijn ruim 99.000 exemplaren verspreid van het boek De regels van drie van Marjolijn Hof, 2% meer dan in de editie van het jaar ervoor. Hiernaast zijn er bijna 6.000 exemplaren verspreid van de editie voor het voortgezet onderwijs van het boek voor volwassenen Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls. Dit is ongeveer de helft minder dan een jaar eerder, wat waarschijnlijk komt doordat het boek niet optimaal aansluit op de doelgroep.

Bij de schooleditie horen webpagina’s met lessuggesties op Hebban en CPNB Onderwijs om het boek in de klas te behandelen. Deze zijn in 2022 in totaal bijna 1.500 keer gedownload, 57% minder dan het jaar ervoor.