Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Lezen 4, 2014

Jaar: 
januari 2014

In het nieuwe nummer van Lezen, blikt leesprofessor Dick Schram terug op zestien jaar onderwijs en onderzoek. Over wat bereikt is en wat nog niet. Het ontbreken van systematisch leesonderwijs in de laatste klassen van het basisonderwijs en de eerste in het voortgezet onderwijs noemt hij het belangrijkste probleem. Maar ook veel positief nieuws, zoals zijn favoriete project: Lezen in de zomervakantie. ‘Net als bij sport, blijken ook je leesspieren te verslappen als je lang niets doet.’

Tekenaar Philip Hopman illustreerde Boer Boris gaat naar zee, het prentenboek van  het jaar 2015. Boer Boris, de kleuterboer, heeft in korte tijd Nederland veroverd. Hofman vertelt over zijn eigen paarden, kippen en schapen als inspiratiebron.

De Slashreeks is ontstaan naar aanleiding van het pleidooi van Edward van de Vendel voor meer maatschappelijke werkelijkheid in de Nederlandse jeugdliteratuur in 2006. Overspoeld  is al het twaalfde deel in de serie. Wat maakt deze boeken die geïnspireerd zijn op waargebeurde levensverhalen, zo bijzonder?

Verder aandacht voor de Ambitie-agenda van de Leescoalitie, de Poëzieweek, wetenschappelijk onderzoek dat het effect van BoekStart aantoont en nog veel meer. Zo vertelt cabaretier Erik van Muiswinkel over zijn leven als lezer. Welke boeken mochten mee naar zijn nieuwe huis? En waarom fungeert Flipje van Tiel in zijn laatste voorstelling?

Reeks

Lees dit tijdschrift en neem een abonnement

Downloaden

PDF-pictogram Lezen4-2014_lr.pdf