Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

De stralende lezer

Jaar: 
januari 2011

Mensen die veel literatuur lezen weten hoe krachtig de ervaring is die een boek hen kan bieden. Maar waar bestaat de literaire ervaring precies uit? En wat levert deze ervaring op, zowel voor de lezer als voor de samenleving?

Stichting Lezen heeft 23 jonge, prominente wetenschappers uitgenodigd om te reflecteren op de uiteenlopende functies van literatuur. Ze doen dat in de vorm van beschouwingen en verslagen van empirisch onderzoek, die in dit boek zijn gebundeld. Duidelijk wordt dat er meer redenen zijn om het lezen van literatuur te stimuleren dan leesplezier alleen. Fictie heeft een groter positief effect op de woordenschat dan non-fictie. Verhalen helpen in het opdoen van kennis over jezelf en andere mensen: hun emoties, gedachten en beweegredenen. De stralende lezer is een bedoeld voor een ieder die geïnteresseerd is in de fundamentele waarden die door literatuur worden vertegenwoordigd en die meer wil weten over redenen om te lezen.

Reeks