Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Vonne van der Meer schrijft Nationale Voorleeslunchverhaal 2017

Datum: 
26 juni 2017

Het Nationale Voorleeslunchverhaal wordt dit jaar geschreven door Vonne van der Meer. Dit verhaal wordt op vrijdag 6 oktober (Nationale Ouderendag) door bekende en onbekende Nederlanders voorgelezen aan ouderen door het hele land. Tijdens eerdere edities lazen onder anderen Ruben Nicolai, Eva Jinek, Gerard Joling, Willeke Alberti en Dieuwertje Blok voor in bibliotheken en zorginstellingen. De Voorleeslunch vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats.

foto: Annaleen Louwes

De Nationale Voorleeslunch laat zien dat voorlezen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een verhaal of gedicht geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen.

Bibliotheken en zorginstellingen door het hele land werken samen om op Nationale Ouderendag een Voorleeslunch voor ouderen te organiseren. Op alle locaties wordt hetzelfde verhaal voorgelezen, dat speciaal voor de Nationale Voorleeslunch 2017 wordt geschreven door schrijfster Vonne van der Meer. In voorgaande jaren schreven Jan Siebelink (2016) en Marjan Berk (2015) het Voorleeslunchverhaal.

Vonne van der Meer

Vonne van der Meer (Eindhoven, 1952) debuteerde in 1985 met de verhalenbundel Het limonadegevoel en andere verhalen, waarna ze ongeveer elke twee jaar een boek uitbracht. De  roman Eilandgasten wordt gezien als haar doorbraak, waarin zes verhalen staan met als verbindend element een vakantiehuisje op Vlieland. Het werd het eerste deel van een succesvolle trilogie met dit basisgegeven; later volgden De avondboot en Laatste seizoen. Half augustus verschijnt haar nieuwe verhalenbundel Brood, zout, wijn bij Uitgeverij Atlas Contact.

 

 

De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, het Literatuurmuseum, de Koninklijke Bibliotheek en de Vereniging Openbare Bibliotheken.

Meer informatie

voor meer informatie en interviewaanvragen kunt u contact opnemen met Maartje Bolt van de Leescoalitie. 

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr