Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Romy van Mierlo is Pabo Voorleeskampioen 2014

Datum: 
21 mei 2014

Romy van Mierlo uit Deventer heeft op 20 mei in Muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht de vierde landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gewonnen. 

Foto: Kees-Jan Bakker

Hiermee mag Romy van Pabo Windesheim uit Zwolle zich een jaar lang de ‘Pabo Voorleeskampioen van Nederland’ noemen. Romy, stagiaire op basisschool De Rank in Deventer, las voor uit het boek Slavenhaler van Rob Ruggenberg. 

De jury over Romy: “Ze leest erg mooi en ingetogen voor. Ze speelt met tempo en scoort op alle onderdelen van het voorlezen goed”.  Erik van der Berg van de Hanze Hogeschool uit Groningen werd tweede en Joy de Wilde van Fontys Pabo uit Venlo uit eindigde als derde. De jury bestond uit Jacques Vriens (kinderboekenschrijver), Hubert Slings (directeur stichting entoen.nu), Marion Valent (docent Nederlands aan de Hogeschool  Leiden) en Hans Hagen (kinderboekenschrijver). De presentatie was in handen van Filemon Wesselink, onder meer presentator van de Week van Filemon.

Pabo Voorleeswedstrijd 

Van aankomende leerkrachten wordt verwacht dat zij kennis opdoen van kinder- en jeugdliteratuur en leren voorlezen. Daarom organiseert Stichting Lezen in samenwerking met het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken  een voorleeswedstrijd speciaal voor pabostudenten. Op deze manier kunnen zij het plezier in voorlezen ervaren en  overbrengen op de leerlingen op hun (stage)school. De Pabo Voorleeswedstrijd is gekoppeld aan de cultuurhistorische Canon van Nederland, die in september 2010 is opgenomen in de kerndoelen van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Kunst van Lezen heeft de vijftig canonvensters vanuit een literair perspectief toegankelijk gemaakt voor het onderwijs. De deelnemers aan de wedstrijd lezen voor uit een van de kinder- en jeugdboeken die horen bij de canon. 

De Nationale Voorleeswedstrijd 2014

De Pabo Voorleeswedstrijd gaat vooraf aan de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd op woensdag 21 mei. Op deze dag strijden twaalf provinciewinnaars van de basisschool (groep 7 en 8) om de titel ‘De Nationale Voorleeskampioen 2014′. 

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr