Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Raf Cornelissen is De Nationale Voorleeskampioen 2014

Datum: 
22 mei 2014

De eenentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd, is gewonnen door Raf Cornelissen (11 jaar) uit Gemert. Raf mag zich nu een heel jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2014 noemen. 

Foto: Jørgen Koopmanschap

Hij ontving de bronzen voorleestrofee uit handen van Mees van Santen, de voorleeskampioen van 2013. Tijdens de finale las Raf voor uit het boek Smaragd van schrijver John Stephens. Raf wint naast de trofee een jaar lang de titel Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij krijgt een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en zal er op toezien dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar. 

De jury, bestaande uit Jacques Vriens (kinderboekenschrijver), Edward van de Vendel (kinderboekenschrijver), Dolores Leeuwin (presentatrice Klokhuis) en Gerard van Gemert (kinderboekenschrijver),  heeft gekozen voor Raf omdat ‘Hij erg ontspannen en natuurlijk voorleest. Door zijn manier van voorlezen wordt je echt het verhaal in getrokken’. Raf zit op Basisschool Het Venster in Gemert. Als tweede eindigde Fenna Groenhart (10 jaar) uit Gelderland en als derde Anne Janssen (12 jaar) uit Limburg. Alle finalisten ontvingen een oorkonde en een boekenbon. De winnende basisschool kreeg een wisseltrofee mee.

Lange weg naar de finale

De twaalf finalisten die meestreden in de landelijke finale hebben een lange weg afgelegd. In totaal deden er dit jaar 3.502 schoolkampioenen mee uit heel Nederland. Via lokale finales in bibliotheken werden de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales. De winnaars van de provinciale finales streden vandaag om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2014. Favoriete schrijvers waren dit jaar Jacques Vriens, Carry Slee en Francine Oomen. Er werd tijdens de schoolrondes respectievelijk 287 keer, 255 keer en 214 keer uit hun boeken voorgelezen. De provincie Noord-Brabant leverde met 615 schoolkampioenen de meeste deelnemers.

Over De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd voor de groepen zeven en acht van de basisschool. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de openbare bibliotheken. De provinciale finales worden georganiseerd door de Provinciale Service Organisaties. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk, maar ook leuk is. 

Vaders Voor Lezen

Uit onderzoek komt naar voren dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen. De helft van de ouders in Nederland leest helemaal niet voor. Van de ouders die wel voorlezen, leest de moeder in 65% en de vader in slechts 8% van de gevallen het vaakst voor. En dat terwijl een vaderlijk leesvoorbeeld de meeste invloed heeft. Daarom roept de Leescoalitie in 2014 vaders en grootvaders op vaker (voor) te lezen.      

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr