Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Ouderen voorgelezen tijdens Nationale Voorleeslunch

Datum: 
1 oktober 2014

BN’ers lezen voor op Internationale Dag van de Ouderen

Vandaag werd tijdens de Nationale Voorleeslunch in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. Onder meer Eva Jinek, Foppe de Haan, Martine van Os en Willeke Alberti lazen voor in openbare bibliotheken en zorginstellingen door het hele land. 

Willeke Alberti, al in vol ornaat voor haar rol als Nadruppel in de musical de Jantjes, las voor in woonzorgcentrum Castrovalva in Almere. Foto: Jørgen Koopmanschap

Ook schrijvers, burgemeesters, basisschoolleerlingen en andere vrijwilligers deden mee aan dit feestelijke evenement in het kader van Internationale Dag van de Ouderen. De Leescoalitie wil door het organiseren van een Voorleeslunch voor ouderen laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg.

De Verenigde Naties hebben 1 oktober uitgeroepen tot Internationale Dag van de Ouderen. Thema’s die op deze dag centraal staan, zijn onder meer de kwaliteit van ouderenzorg, maar ook uitsluiting en eenzaamheid. Voorlezen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Boeken brengen verhalen binnen en roepen herinneringen op. De Leescoalitie hoopt dat de Nationale Voorleeslunch, die dit jaar voor de tweede keer werd georganiseerd, mensen aanzet tot vaker voorlezen, juist ook aan ouderen.

 

Wie las waar voor?

Voorlezer Locatie
Eva Jinek,  PuurZuid Isa Locatie, Amsterdam
Willeke Alberti,  Woonzorgcentrum Castrovalva, Almere
Martine van Os,  Wijkcentrum Lopes Dias, Hilversum
Foppe de Haan,  Mienskipssintrum Leppehiem, Akkrum
Conny Braam,  Centrale Bibliotheek, IJmuiden
Flip van Duijn,  Woonzorghuis De Oude Pastorie, Huizen

Ook organiseerden openbare bibliotheken en verzorgingstehuizen door het hele land Voorleeslunches met lokale bekendheden. De Voorleeslunch wordt mede mogelijk gemaakt door NBD Biblion. Kijk hier voor een overzicht van alle lunches.

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr