Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Mel Wallis de Vries wint Prijs van de Jonge Jury 2014

Datum: 
16 april 2014

In een afgeladen Grote Zaal van de Doelen won op 16 april Mel Wallis de Vries de Prijs van de Jonge Jury 2014 voor haar boek Klem. Ook nu weer lazen duizenden scholieren in de leeftijd van twaalf tot en met zestien jaar jeugdboeken die in het voorgaande kalenderjaar zijn verschenen. Klem ontving de meeste stemmen.

Mel Wallis de Vries schrijft spannende jeugdthrillers. Ze gaan over gewone jongeren, vaak meisjes, die door een verkeerde beslissing of door foute contacten slachtoffer worden van een misdadiger. Klem gaat over een schoolreisje naar Vlieland dat volledig uit de hand loopt: één van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. Vriendschappen komen onder druk te staan, en langzaam verandert het verblijf in een regelrechte hel. Mel Wallis de Vries won met het boek Vals in 2012 ook de Prijs van de Jonge Jury.

Meer prijzen

De Prijs van de Jonge Jury was niet de enige prijs die werd uitgereikt op de Dag van de Jonge Jury; Natasza Tardio mocht de Jonge Jury Debuutprijs in ontvangst nemen voor haar boek Moordvrienden. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan het Nederlandstalig jeugddebuut dat de meeste stemmen kreeg van de Jonge Jury.
De Dag van de Jonge Jury is een uniek eendaags literatuurfestival voor zo’n 1.500 jongeren. Nog eens hetzelfde aantal scholieren volgde de dag via een livestream op YouTube. De Dag van de Jonge Jury is de afsluiting van het Jonge Jury-seizoen. Er waren vijftien auteurs aanwezig; zij gaven interviews, signeerden hun boeken en liepen rond, zodat leerlingen makkelijk met hun favoriete schrijver in contact konden komen. Verder waren er workshops, verschillende activiteiten in de gangen en een spetterend podiumprogramma, waaronder optredens van de Rotterdamse breakdancegroep Groovekings (bekend van o.a. De Dino Show) en de popgroep Adlicious (2e prijs Holland’s Got Talent 2012).

 
Over de Jonge Jury

Tienduizenden scholieren in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar lezen voor de Jonge Jury tussen half augustus en eind februari naar eigen keuze een aantal jeugdboeken uit het jaar ervoor en brengen een stem uit op hun favoriete titels. De vijf boeken met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. Het boek met de meeste stemmen wint.

Stichting Lezen en Passionate Bulkboek willen er samen met alle scholen voor voortgezet onderwijs, bibliotheken en boekhandels, voor zorgen dat jongeren met plezier lezen en ook een mening leren vormen over de boeken die ze lezen. 
 

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr