Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Julie Slagman is Nationaal Voorleeskampioen 2015

Datum: 
28 mei 2015

De tweeëntwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Julie Slagman (11 jaar) uit Rotterdam. Julie mag zich nu een heel jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2015 noemen. Zij ontving de bronzen voorleestrofee uit handen van Raf Cornelissen, de voorleeskampioen van 2014. 

de drie winnaars van De Nationale Voorleeswedstrijd. foto: Jorgen Koopmanschap

Tijdens de finale in een bomvolle popzaal van TivoliVredenburg in Utrecht las Julie voor uit het boek Krassen in het tafelblad van schrijver Guus Kuijer. Julie is niet alleen Nationaal Voorleeskampioen 2015 maar mag zich ook een jaar lang Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum noemen. Ze krijgt als nieuwe kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum een belangrijke rol bij exposities en evenementen. Tegelijk met de finale van De Nationale Voorleeswedstrijd werd door Pabo-studenten gestreden om de titel Pabo Voorleeskampioen van Nederland. Deze wedstrijd werd gewonnen door leerkracht-in-opleiding Simone van Laar van de Hogeschool Utrecht Pabo-instituut Theo Thijssen in Utrecht.

De jury van De Nationale Voorleeswedstrijd, bestaande uit kinderboekenschrijvers Jan Paul Schutten, Thijs Goverde, Anna Woltz en presentatrice Saskia Weerstand, koos voor Julie omdat ze “een geboren voorlezer is. Zodra ze ging voorlezen bloeide ze helemaal op. Ze had de zaal helemaal in haar hand,” aldus de jury. Julie zit op de KB Fatimaschool in Rotterdam.. Als tweede eindigde de Brabantse finalist Boris Bolster (11 jaar) en als derde Meike Horst (10 jaar) uit de provincie Gelderland. Alle finalisten ontvingen een oorkonde en een boekenbon. De winnende basisschool kreeg een wisseltrofee mee.

Jaques Vriens favoriete auteur, ‘Dagboek van een Muts’ favoriete boek

In totaal deden er dit jaar meer dan 3.300 schoolkampioenen uit heel Nederland mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Via lokale finales in bibliotheken werden de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales. De winnaars van de provinciale finales streden vandaag om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2015. Favoriete schrijver was ook dit jaar Jacques Vriens. Maar liefst 293 schoolkampioenen lazen voor uit een boek van de voormalige Kinderboekenambassadeur. Het meest voorgelezen boek van 2015 was Dagboek van een Muts van de Amerikaans auteur Rachel Renee Russell. De provincie Noord-Brabant leverde met 444 schoolkampioenen de meeste deelnemers.

Pabo Voorleeswedstrijd: 38 van de 42 lerarenopleidingen deden mee

Dit jaar werd de finale van de Pabo Voorleeswedstrijd tegelijk met de finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gehouden. Aan de wedstrijd deden 38 van de 42 Pabo-opleidingen van Nederland mee. De jury, bestaande uit schrijver Arend van Dam, directeur stichting Entoen.nu Hubert Slings en docent Nederlands Marion Valent (Hogeschool Leiden), prees winnares Simone om haar energieke en sprankelende voorleeskunst. “Simone keek op een vanzelfsprekende manier de zaal in en kwam los van de tekst. We waren unaniem in ons oordeel,” aldus de jury. Bij de wedstrijd kwam Denice Bloemhard van de Hogeschool van Amsterdam (Noord-Holland) als tweede uit de bus. Esther van Esch van de Pabo Hogeschool Rotterdam (Zuid-Holland) werd derde. Simone van Laar mag zich nu een jaar lang Pabo Voorleeskampioen noemen.

Over De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd voor de groepen zeven en acht van de basisschool. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. Met de Nationale Voorleeswedstrijd wil de organisatie aan een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk, maar ook leuk is. 

Over de Pabo Voorleeswedstrijd

De Pabo Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor pabostudenten. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de Openbare Bibliotheken en stichting Entoen.nu. Van aankomende leerkrachten wordt verwacht dat zij kennis opdoen van kinder- en jeugdliteratuur en leren hoe ze moeten voorlezen. Met deze wedstrijd willen de betrokken organisaties pabostudenten enthousiasmeren voor kinder- en jeugdboeken. Dat enthousiasme kunnen zij op hun (stage)school overbrengen aan hun leerlingen. De Pabo Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Kunst van Lezen. 

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr