Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Drie kampioenen

Datum: 
31 mei 2013

In de afgelopen week vonden in Muziekcentrum Vredenburg maar liefst drie voorleesfinales plaats. Hieronder de winnaars op een rij.

20e finale van De Nationale Voorleeswedstrijd

Mees van Santen (11 jaar) uit Zwolle heeft op 29 mei de twintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. 

HKH Prinses Laurentien was aanwezig bij de landelijke finale en heeft de prijs uitgereikt. Mees ontving de bronzen voorleestrofee uit handen van Roan Pronk, de voorleeskampioen van 2012. Tijdens de finale las Mees voor uit het boek Juffrouw Pots van Tosca Menten. 
De jury (Jacques Vriens,  Bibi Dumon Tak, Siemon de Jong en Truuske Sanders) vonden dat Mees goed gebruik maakte van tempowisselingen en goed contact maakte met het publiek. Ondanks de spanning spatte het plezier van het voorlezen af.

Als tweede eindigde Zwaan Noorlander uit Gelderland en als derde Noah Suliman uit Noord Holland. Alle finalisten ontvingen een oorkonde en een boekenbon.

Finale Read2Me!

Dinsdagavond 28 mei won Nick van Rhee zowel de publieksprijs als de vakjuryprijs van Read2Me!, de voorleeswedstrijd voor brugklassers.
De jury bestaande uit schrijfster Mel Wallis de Vries (Verstrikt, Klem), acteur Mamoun Elyounoussi, (bekend van de films Pizzamaffia en Polleke) en Ton van Vlimmeren (directeur Bibliotheek Utrecht), had geen gemakkelijke opgave, maar koos uiteindelijk net als het publiek voor Nick. 
Nick las voor uit De jongen in het Achterhuis, van Sharon Dogar. Hij deed dit, volgens het juryrapport, met veel inleving en een prachtig rustig stemgeluid.
Alle finalisten zijn natuurlijk kampioenen, maar de winnaar kan nog lekker nagenieten van al zijn prijzen. Nick kreeg een klassenbezoek van zijn favoriete schrijver en daarnaast twee boekenbonnen. Eerder deed Nick van Rhee al mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd voor basisscholen- hij eindigde als tweede bij de provinciale finale - waarmee hij mooi illustreert dat je jong kunt beginnen en gewoon kunt doorgaan met voorlezen.

Finale Voorleeswedstrijd Pabo's

Dinsdagmiddag 28 mei won Nathalie Plantinga uit Utrecht de derde landelijke finale van De Voorleeswedstrijd Pabo’s. Nathalie, die studeert aan het HvA Kohnstammhuis (Amsterdam) mag zich een jaar lang de ‘Pabo Voorleeskampioen van Nederland’ noemen. Nathalie, stagiaire op de OBS De Brink in Amsterdam Zuid-Oost, las voor uit het boek Met de wind mee naar de zee van Guus Kuijer.
De jury was unaniem dit jaar. "Bij Nathalie krijg je de neiging om op het puntje van je stoel te gaan zitten. Het plezier in het voorlezen spat er vanaf!”  
Gianne Dodemont uit Eindhoven werd tweede en Misja van Poppel uit Leeuwarden eindigde als derde. Zij studeren respectievelijk aan Pabo Groenewoud (Nijmegen) en NHL Hogeschool (Leeuwarden).   

 

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr