Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Digitale leesbevordering @Bologna Book Fair

Datum: 
30 maart 2015

Deze week is in hartje Italië de Bologna Children's Book Fair, een van de grootste boekenbeurzen ter wereld. Stichting Lezen is dit jaar aanwezig om inspiratie op te doen, maar ook om anderen te inspireren.

Daan Beeke, projectleider digitalisering, geeft een presentatie in het 'Digital Café', een beursonderdeel voor reflectie en debat op de jongste trends en ontwikkelingen. Hij zal uitgevers en producenten vertellen over de stand van zaken van het onderzoek naar de effecten van multimedia en interactiviteit op de leesontwikkeling. 

De boekenbeurs kent sinds 2012 een prijs toe aan de beste interactieve app voor kinderen. Dit jaar gaat de BolognaRagazzi Digital Award, die maandagavond wordt uitgereikt, naar een bewerking van een klassieker uit de kinderliteratuur. Is Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle een feestelijk boek vol spelelementen, de app My Very Hungry Caterpillar van het Ierse StoryToys borduurt daarop voort. Kinderen kunnen het gulzige rupsje zelf laten uitgroeien tot een vlinder. De jury roemt de app vanwege de briljante uitvoering, het visuele 3D-ontwerp en dat deze erin slaagt "te communiceren zonder woorden."
De winnaar is representatief voor de tien titels tellende shortlist: (voor)lezen speelt daarin een marginale rol. De jurycriteria reppen van 'storytelling', maar, zo lichtte jurylid Cristina Mussinelli toe tijdens de masterclass Dust or Magic, dat kan ook met animaties, geluidjes en interactieve hotspots.

Wel bedoeld voor 'boekige' apps zijn de twee nieuwe digitale prijzen van de CPNB, ondersteund door Stichting Lezen, die later deze week worden uitgerekt. De jury zal de inzendingen mede beoordelen vanuit het oogpunt van de taal- en leesontwikkeling. De Kameleon bekroont apps of e-boeken met vertelmiddelen die niet mogelijk zijn in een gedrukt boek: een luisterversie, bewegende prenten, een soundtrack en videospelletjes. De Gekko bekroont een productie die is gebaseerd op een kinderboek. Een digitale spin-off attendeert kinderen op het oorspronkelijke boek en kan daarmee aanzetten tot lezen.
De genomineerden voor de Kameleon en Gekko kunt u hier bekijken. De uitreiking is op donderdag 2 april tijdens de Media Ukkie Dagen.

Verder lezen:

Onderzoek: Leesmonitor, Voordelen verrijkte kinderboeken 
Praktische tips voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers: Kwestie van Lezen over digitale kinderboeken 
Praktische tips voor kinderopvangmedewerkers: Spelend leren, digitale media 2-4 jaar

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr