Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

BoekStartCoach krijgt laagtaalvaardige ouders aan het (voor)lezen met Woezel & Pip

Datum: 
7 september 2018

Deze week is het de Week van de Alfabetisering, een campagneweek om laaggeletterdheid in Nederland onder de aandacht te brengen. Daarnaast viert het leesbevorderingsprogramma BoekStart haar tienjarig bestaan.

Vanaf woensdag 5 september delen BoekStartcoaches een voucher uit aan ouders waarmee ze de speciale uitgave van het Woezel & Pip-boekje Samen ontdekken kunnen ophalen in de Bibliotheek.Op steeds meer consultatiebureaus in het land komen wekelijks BoekStartcoaches langs. De BoekStartcoach gaat met ouders in gesprek over het belang van voorlezen.

Overhandiging eerste exemplaar

Marijt van Kesteren, BoekStartCoach van Bibliotheek Haarlemmermeer, had de primeur om het eerste exemplaar van Woezel & Pip Samen ontdekken te overhandigen. Zij deed dit aan een moeder die met haar kinderen naar de voorleesmiddag in de Centrale Bibliotheek van Hoofddorp kwam.
Marijt: “Wat ik zo goed aan deze actie vind is dat we de mensen die het zo hard nodig hebben hiermee bereiken. Als BoekStartCoach heb je persoonlijk contact met allerlei ouders op het consultatiebureau. Ouders komen meerdere keren op het consultatiebureau met hun kind. Dus wij komen elkaar ook meerdere keren tegen. Zo bouw je een band op, want na een eerste gesprek komen ouders niet al meteen naar de bibliotheek toe, of is voorlezen een vast ritueel. Met de voucher voor het Woezel & Pip boekje, hebben we een extra lokkertje om mensen naar de Bibliotheek te krijgen. Ik verwacht dan ook dat er meer ouders naar de bibliotheek komen door deze actie.”

Plezier in samen lezen

“Als BoekStartCoach ontdek je dat lang niet alle ouders op de hoogte  zijn van het belang van voorlezen of boekjes lezen”, geeft Marijt aan. “Doordat je mensen vaker spreekt, kom je erachter waar een (voor)leescultuur is en waar niet. Je herkent ook de gezinnen waar het niet lukt om boekjes (voor) te lezen. BoekStartCoach zijn is veel meer dan alleen het belang van voorlezen te benadrukken. Het gaat echt om adviseren en ondersteunen op het gebied van taalontwikkeling van kinderen en vooral ouders in laten zien dat ze samen met hun kind kunnen genieten van boeken. Ik was bijvoorbeeld eens in gesprek met een gezin waarvan hun zoontje alleen maar aandacht voor auto’s had. Ik pakte er een boekje over auto’s bij. Het jongetje was onmiddellijk geïnteresseerd. Zijn ouders zagen zijn plezier en kwamen erachter dat in de Bibliotheek ook dit soort boeken verkrijgbaar zijn.”

Toename uitleen boekjes

Marijt: “Bij de Bibliotheek Haarlemmermeer hebben wij sinds ongeveer een jaar een BoekStartCoach. We zien dat in de regio waar het consultatiebureau zit, er meer boekjes worden uitgeleend per persoon. Daarnaast zijn er minder nul-leners. Dit zijn  mensen die via BoekStart een abonnement op de Bibliotheek voor hun kind hebben gekregen, maar er geen gebruik van maken.”

BoekStartcoach

Laagtaalvaardige ouders bezoeken minder gemakkelijk een bibliotheek. De BoekStartCoach is in het leven geroepen om ouders die weinig affiniteit hebben met (voor)lezen of die laagtaalvaardig zijn te bereiken op de plek waar bijna alle ouders komen: het consultatiebureau. Een BoekStartCoach is een speciaal opgeleide bibliotheekmedewerker die  aanwezig is op het consultatiebureau en met ouders in gesprek gaat over het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling, hoe leuk en plezierig voorlezen is en hoe boeken ondersteunend kunnen zijn bij opvoedtaken. Het doel van deze persoonlijk gerichte  extra inspanning, is ook deze  ouders te bewegen  om al in de babyperiode een voorleesroutine op te bouwen. De BoekStartCoach beantwoordt vragen over leesbevordering en mediaopvoeding. Daarnaast promoot de BoekStartCoach (bezoek aan) de bibliotheek. Er zijn sinds 2016 al 75 BoekStartCoaches in Nederland.

Samenwerking

Deze actie kwam tot stand vanuit een samenwerking tussen BoekStart en Dromenjager. Dromenjager is het sociaal bewust mediabedrijf, dat o.a. verantwoordelijk is voor de branding en exploitatie van één van Nederlands meest populaire kindermerken ‘Woezel & Pip’.
Dinand Woesthoff en Lucy Woesthoff, eigenaren Dromenjager: “Het succes van Woezel & Pip is ons overkomen en wij vinden het onze verantwoordelijkheid om daar een positieve impact mee te maken voor de Nederlandse kinderen. Samen geluk delen, groeien en bloeien. Dat doen wij samen met partners die onze filosofie delen. Wij zijn dan ook heel dankbaar en trots op onze samenwerking met Stichting Lezen en BoekStart waarbij wij ouders én kinderen enthousiasmeren en stimuleren te lezen binnen de veilige en betrouwbare omgeving van de Tovertuin.

Belang van (voor)lezen

14% van de kinderen in Nederland loopt het risico later laaggeletterd te worden, omdat zij opgroeien in een taalarme omgeving. Kinderen hebben een stimulerende taalomgeving nodig, zowel op school, op de kinderopvang als thuis. Daarom is lezen naast een leuk moment samen, ook heel belangrijk voor de ontwikkeling, gezondheid en kansen van een kind.

 

 

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr