Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Bekendmaking: shortlist Beste Boek voor Jongeren

Datum: 
4 juni 2019

Tien titels voor jongeren tussen de 15 en de 18 jaar maken kans op het Beste Boek voor Jongeren.

De Nominaties

In de categorie Nederlandstalig zijn genomineerd:

Concept M van Aafke Romeijn (Arbeiderspers)
De dag die nooit komt van Olivier Reps (De Harmonie)
En ik was zijn held van Rindert Kromhout (Leopold)
Roza van Olivier Willemsen (De Harmonie)
Zomervacht van Jaap Robben (De Geus)

In de categorie Vertaald zijn de volgende titels genomineerd:

67 seconden van Jason Reynolds (Blossom Books)
De dag van Eden van Liz Flanagan (Gottmer)
In dromen lieg je niet van Malin Persson Giolito (De Geus)
Mijn allerliefste schat van Gabriel Tallent (Ambo|Anthos)
Wit konijn, rode wolf van Tom Pollock (Gottmer)

De shortlist is samengesteld door een vakjury van volwassenen; een jongerenjury kiest uiteindelijk welke boeken volgens hen de beste zijn van 2019. De twee winnaars worden op 20 september bekendgemaakt en ontvangen ieder een geldbedrag van € 2500. De Boekenweek voor Jongeren is dit jaar van 20 t/m 29 september.

Jurering Beste Boek voor Jongeren

De vakjury van het Beste Boek voor Jongeren bestaat uit: Janneke van der Veer (juryvoorzitter, schrijfster en literatuurwetenschapper), Simone van der Wal (jeugdspecialist bij boekhandel Donner Rotterdam), Marjolein Hordijk (projectmedewerker Educatie Voortgezet Onderwijs bij Bibliotheek Gelderland Zuid), Paulien Sigmans (docent op Citadel College Lent en auteur bij Malmberg) en Thomas de Veen (recensent en literair redacteur bij NRC). Het juryrapport is vanaf eind deze week te lezen op www.boekenweekvoorjongeren.nl. De jongerenjury die uiteindelijk de winnaar bepaalt, wordt gevormd door jongeren tussen de 15 en 18 jaar.

Geschenkboek 3PAK door Karin Amatmoekrim, Joost Klein en Margje Woodrow

De drie korte verhalen in 3PAK, de gratis bundel bij de Boekenweek voor Jongeren, wordt dit jaar geschreven door Karin Amatmoekrim, Joost Klein en Margje Woodrow. De auteurs schrijven ieder een kort verhaal voor jongeren tussen de 15 en de 18 jaar. Karin Amatmoekrim heeft inmiddels zes romans op haar naam staan. Het gym (2011, Prometheus) behaalde de leeslijst op talloze middelbare scholen. Joost Klein is een unieke  kunstenaar wiens muziek en video’s zeer populair zijn bij jongeren. In 2018 verscheen zijn eerste boek Albino (Spectrum). Margje Woodrow schrijft spannende jeugdthrillers, in samenwerking met haar tienerzoon. Buitenspel (2019, De Fontein) is haar meest recente boek. 3PAK wordt in september gratis weggeven in boekhandels, bibliotheken en op scholen en is geschikt voor alle leerlingen in de bovenbouw, van (v)mbo tot vwo. Er zijn speciale lespakketten beschikbaar waarmee scholieren en hun docenten ook klassikaal actief aan de slag kunnen gaan met de verhalen uit 3PAK.   

Boekenweek voor Jongeren

De Boekenweek voor Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en de Schrijverscentrale. NBD Biblion is sponsor. De Boekenweek voor Jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, Stichting de Versterking en Fonds 21. Herschel draagt bij aan de Boekenweek voor Jongeren met een winactie: lezers van 3PAK maken kans op een Herschel-rugzak vol boeken.

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr