Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Persberichten

21 november 2017

De Nationale Mediatheek Trofee 2017 is gewonnen door RSG Magister Alvinus uit Sneek. De jury roemt het gevarieerde voorzieningsniveau van de mediatheek en de inzet van de mediathecarissen om het leesplezier bij de leerlingen te vergroten.

3 november 2017

Beestje waar ben je? van Nosy Crow en Ingela P. Arrhenius (Gottmer), Piep piep met Fiep van Fiep Westendorp (Querido), Contrastboekje Hallo Baby! (Veltman Uitgevers), Mijn schuifboekje. De boerderij, van Nathalie Choux (Clavis) en Dierentuin van Lisa Jones & Edward Underwoord (Gottmer)  zijn genomineerd voor Het Babyboekje van het jaar.

27 oktober 2017

Data: 30 oktober, 31 oktober en 1 november 2017
Voor de zevende keer organiseert Stichting Lezen De Weddenschap, de leescampagne voor vmbo, PrO en mbo.

20 oktober 2017

De zeventiende editie van de Jonge Jury 2018 is gestart en op veel scholen zijn de jongeren al vol enthousiasme aan de slag gegaan met het lezen van de jeugdboeken die dit jaar zijn verschenen. De Jonge Jury stimuleert al zestien jaar onderbouwleerlingen uit het voortgezet onderwijs om te lezen en daagt hen vervolgens uit om te stemmen op hun favoriete boek.

16 oktober 2017

Stichting Lezen heeft het vierde magazine uitgebracht in de reeks Leesmonitor. Het magazine gaat over de opbrengsten van het lezen van boeken. Een goede leesvaardigheid is cruciaal voor succes op school en op de arbeidsmarkt. Uit wetenschappelijk onderzoek, dat in het magazine op toegankelijke wijze is samengevat, blijkt dat lezen nog veel meer te bieden heeft.

6 oktober 2017

Op maandag 2 oktober is de nieuwe editie van de literaire jongerenprijs De Inktaap Nederland van start gegaan. Zo'n duizend scholieren gaan de komende maanden aan de slag met de genomineerde titels van Martin Michael Driessen, Alfred Birney en Jeroen Olyslaegers.

4 oktober 2017

Rik van de Westelaken en Maan lazen voor tijdens Nationale Voorleeslunch

12 september 2017

Kila van der Starre (Universiteit Utrecht) onderzocht hoe volwassenen in Nederland met poëzie in aanraking komen. Poëzie wordt vaak gezien als een niche-binnen-een-niche, maar het blijkt een zeer wijdverspreid genre: 97% van de volwassen Nederlanders komt weleens in aanraking met poëzie.

30 juni 2017

In de week van 30 oktober is de aftrap van  De Weddenschap. De leescampagne voor het vmbo en mbo van Stichting Lezen daagt leerlingen uit in zes maanden drie boeken te lezen. Iris van Lunenburg, Lennart Timmerman en LAKSHMI zijn de nieuwe uitdagers.

26 juni 2017

Het Nationale Voorleeslunchverhaal wordt dit jaar geschreven door Vonne van der Meer. Dit verhaal wordt op vrijdag 6 oktober (Nationale Ouderendag) door bekende en onbekende Nederlanders voorgelezen aan ouderen door het hele land. Tijdens eerdere edities lazen onder anderen Ruben Nicolai, Eva Jinek, Gerard Joling, Willeke Alberti en Dieuwertje Blok voor in bibliotheken en zorginstellingen.

23 juni 2017

Op woensdag 21 juni vond, op basisschool De Triangel in Appingedam, de feestelijke  aftrap van de landelijke campagne Vakantielezen plaats. Kinderboekenambassadeurs Hans & Monique Hagen gaven het startsein.

7 juni 2017

De Prijs van de Jonge Jury 2017 gaat naar het boek Schuld van Mel Wallis de Vries. Dit werd bekendgemaakt tijdens de feestelijke Dag van de Jonge Jury in TivoliVredenburg te Utrecht. Dit is in totaal de vijfde keer dat de populaire jeugdboekenschrijfster deze publieksprijs voor de jeugdliteratuur in ontvangst neemt.

2 juni 2017

Lotte Hendriks uit Rijssen heeft gisteravond in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam de zesde landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gewonnen.

24 mei 2017

Nu online: Lezen voor het leven, de beleidsvoornemens voor de periode 2017 - 2020 en de pubieksversie van het jaarverslag 2016

19 mei 2017

De vierentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door de 11-jarige Eva Koning uit het Noord-Brabantse Prinsenbeek. Eva mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2017 noemen. Voor een volle Schouwburg Amstelveen las Eva voor uit het boek Spinder van Simone van der Geest.

7 april 2017

Monique & Hans Hagen zijn de nieuwe kinderboekenambassadeurs van Nederland. Zij volgen Jan Paul Schutten op, die het ambassadeurschap de afgelopen twee jaar vervulde. De kinderboekenambassadeur geeft een herkenbaar gezicht aan de promotie van kinder- en jeugdboeken.

24 maart 2017

De boekensector start in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) een onderzoek naar het leesgedrag van Nederlanders en hoe het samenhangt met hun overige mediagebruik. Hiermee wordt de vraag beantwoord of en hoe lezen concurreert met andere vormen van tijdsbesteding, welke typen lezers er zijn en wat verschillen zijn tussen digitaal lezen en van papier lezen.

20 maart 2017

BoekStart/BoekenPret is medio maart door de Erkenningscommissie Jeugdinterventies beoordeeld als goed onderbouwd.

8 maart 2017

Oratie bijzonder hoogleraar Lezen en Digitale Media Eliane Segers

1 maart 2017

Stichting Lezen is verheugd dat de Raad voor Cultuur positief heeft geadviseerd over het herziene activiteitenplan Lezen voor het leven van Stichting Lezen in het kader van de Culturele Basisinfrastructuur 2017–2020.

28 februari 2017

Conferentie voor pabo-docenten over laaggeletterdheid en leesbevordering 24 maart 2017 bij Saxion Deventer

31 januari 2017

Op woensdag 10 mei houdt Rindert Kromhout in het Kinderboekenmuseum in Den Haag de Annie M.G. Schmidtlezing 2017

24 januari 2017

Vandaag heeft Kinderboekenambassadeur Jan Paul Schutten, tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) in de Jaarbeurs in Utrecht twee lijsten met ieder vijftig titels van kinderboeken gepresenteerd om kinderen te helpen uit de grote en groeiende stapel kinderboeken juist dat boek te vinden dat hen aanspreekt.

8 december 2016

PISA-ONDERZOEK 2015 VERSCHENEN

11 november 2016

Scriptie over lezersprofiel van vijftienjarigen bekroond met Scriptieprijs Leesbevordering

8 juli 2016

De website Tel mee met Taal is gelanceerd. De site biedt voor de vele bij de uitvoering van het programma Tel mee met Taal betrokken organisaties informatie over de voortgang en resultaten van Tel mee met Taal.

29 juni 2016

Tijdens de conferentie van Tel Mee met Taal op 23 juni bekrachtigden de Koninklijke Bibliotheek, Stichting Lezen en Stichting Lezen & Schrijven hun samenwerking op het gebied van taal- en leesbevordering.

27 mei 2016

Voor het vijfde jaar werd op landelijk niveau Read2Me! georganiseerd;  dé voorleeswedstrijd voor de brugklas. In een spannende landelijke finale streden elf finalisten om de titel Brugklas Voorleeskampioen Read2Me! 2016.

25 mei 2016

De drieëntwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Jan Dirk Pesman (12) uit Wolvega. Jan Dirk mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2016 noemen. De dolgelukkige winnaar kon het mooie nieuws bijna niet geloven. “Ik zei het al toen ik provinciaal winnaar werd, maar nu weer.

12 mei 2016

Met ingang van editie 2017 ondergaat de Jonge Jury, de publieksprijs voor het beste jeugdboek, een aantal veranderingen. De organisatie hoopt hiermee dat de participatie van jongeren nog verder stijgt. Eerder doorgevoerde veranderingen leidden al tot een verdubbeling van het aantal stemmen, in 2016 steeg het aantal stemmen van 7.500 naar 15.000.

20 april 2016

Zojuist zijn de Prijs van de Jonge Jury, de publieksprijs voor het beste jeugdboek en de Gouden Lijst, de vakjuryprijs voor het beste jeugdboek uitgereikt in TivoliVredenburg.

15 april 2016

Stichting Lezen heeft in samenwerking met de Vrije Universiteit en de Universiteit Twente invulling gegeven aan twee nieuwe bijzondere leerstoelen voor onderzoek dat leidt tot meer kennis over leesbevordering.

14 maart 2016

Op maandag 14 maart ontving Stefan Hertmans de literaire jongerenprijs De Inktaap.

9 maart 2016

Op woensdag 18 mei houdt Harm de Jonge in het Kinderboekenmuseum in Den Haag de Annie M.G. Schmidtlezing 2016. Onder de titel Het paradijs van de fantasie. Van het fluitketeltje van Annie MG tot de paddoknabbels van Alice in W. zal hij de zeventiende editie van de lezing verzorgen. 

27 januari 2016

Politici, burgemeesters, sporthelden, columnisten, actrices, presentatoren, zangers, rappers, voetballers en zelfs een prinses: allen lazen ze vanmorgen vroeg voor aan peuters en kleuters om zo het voorlezen, aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren.

26 januari 2016

Kinderen die op de basisschool meer boeken hebben om uit te kiezen, lezen meer en worden betere lezers. Ook hun Cito-resultaten voor begrijpend lezen liggen hoger. Dat blijkt uit onderzoek van Thijs Nielen, die op 26 januari  promoveert aan de Universiteit Leiden.

20 januari 2016

…EN VANAF NU ELKE DAG EEN KWARTIER LEZEN!

11 januari 2016

Onder de titel Een nieuw hoofdstuk wordt op dinsdag 9 februari een grote literaire benefietavond gehouden voor vluchtelingenkinderen. Vele auteurs hebben zich hierbij aangesloten en treden die avond belangeloos op in een uniek programma dat in en samen met de Stadsschouwburg Amsterdam wordt georganiseerd.

19 november 2015

De Kinderboekenambassadeur heeft sinds enige tijd een eigen site waar hij ook blogt over allerhande kinderboekenzaken. Zoals onlangs over het gratis schoenboekje dat hij geschreven heeft, ook heeft hij een goede tip voor Sint.

14 oktober 2015

De seksekloof: hoe krijgen we jongens aan het lezen? Is de titel van de derde uitgave van  Leesmonitor – Het Magazine, waarin actueel onderzoek over lezen, leesbevordering en literatuuronderzoek wordt besproken. Dat jongens minder lezen dan meisjes is zeker. Maar over de vraag waarom jongens minder lezen, of dat erg is en of er iets aan kan worden veranderd  is veel discussie.

1 oktober 2015

BN’ers, burgemeesters en wethouders lezen voor op Internationale Dag van de Ouderen

30 september 2015

Dit schoolseizoen organiseert Stichting Lezen voor de vijfde keer De Weddenschap, dé leescampagne voor vmbo en mbo. De Weddenschap start op maandag 12 oktober. Bij De Weddenschap dagen drie bekende Nederlanders leerlingen uit in zes maanden tijd drie boeken te lezen. Dat doen zij zelf ook. Wie de opdracht volbrengt maakt kans op een van de schitterende prijzen.

29 september 2015

Op maandag 5 oktober 2015 gaf de Gouverneur, de heer Theo Bovens op basisschool Meander, in Reuver het officiële startschot voor het project Lezen is leuk! in Limburg.

9 september 2015

De Nationale Voorleeskampioen Julie Slagman heeft vandaag het startsein gegeven voor De Nationale Voorleeswedstrijd 2015/2016. De twaalfjarige Julie overhandigde het eerste deelnamepakket aan haar voormalige juf Judy Admiraal van de KB Fatimaschool in Rotterdam.

29 juli 2015

Ouderen landelijk voorgelezen op Internationale Dag van de Ouderen

8 juli 2015

Lezen en voorlezen gaan structureel onderdeel uitmaken van het beleid op consultatiebureaus, op mbo-opleidingen en in het curriculum van lerarenopleidingen (pabo’s).

25 juni 2015

VVD, PvdA, SP en D66 dienen moties in

Stichting Lezen is zeer verheugd over de vandaag ingediende moties van PvdA, VVD, SP en D66 tijdens het voortgezet algemeen overleg over laaggeletterdheid in de Tweede Kamer.

28 mei 2015

De vijfde landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd is gewonnen door Simone van Laar van HU Pabo-instituut Theo Thijssen uit Utrecht.

28 mei 2015

De tweeëntwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Julie Slagman (11 jaar) uit Rotterdam. Julie mag zich nu een heel jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2015 noemen.

27 mei 2015

Voor het vierde jaar werd op landelijke niveau Read2Me! georganiseerd; dé voorleeswedstrijd voor de brugklas. In een spannende landelijke finale streden elf finalisten om de titel Brugklas Voorleeskampioen Read2Me! 2015.

15 april 2015

Uitreiking jeugdboekenprijzen  op feestelijke Dag van de Jonge Jury in TivoliVredenburg in Utrecht

30 maart 2015

Deze week is in hartje Italië de Bologna Children's Book Fair, een van de grootste boekenbeurzen ter wereld. Stichting Lezen is dit jaar aanwezig om inspiratie op te doen, maar ook om anderen te inspireren.

27 maart 2015

Tijdens Lezen Centraal, het jaarlijkse congres van Stichting Lezen, is Jan Paul Schutten geïnstalleerd als de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland. Schutten volgt Jacques Vriens op die in 2013 als eerste deze functie vervulde; Schutten blijft kinderboekenambassadeur tot 2017.
 

23 maart 2015

Vanmorgen is Literatour, de Boekenweek voor jongeren, van start gegaan met het bezoek van de schrijvers Danielle Bakhuis, Daan en Thomas Heerma van Voss, Mano Bouzamour, Ineke Riem, Mirjam Mous en Peter Zantingh aan middelbare scholen in Etten Leur, Oegstgeest, Drachten en Veghel.

9 maart 2015

Ook Kunst van Lezen wordt voortgezet en uitgebreid.

19 februari 2015

In opdracht van het ministerie van OCW is Kunst van Lezen - gezamenlijk leesbevorderingsprogramma van Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek - geëvalueerd.

10 februari 2015

Ouders die meedoen met BoekStart en hun baby al voor dat deze acht maanden oud is voorlezen, hebben kinderen die hoger scoren op taal. Al op vijftien maanden zijn er positieve effecten op de woordenschat. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Heleen van den Berg en hoogleraar orthopedagogiek Adriana Bus, beiden verbonden aan de Universiteit Leiden.

30 januari 2015

Wint uw mediatheek (v.o.) de Prijs voor de Beste Leesomgeving?

21 januari 2015

Van 27 tot en met 31 januari is Stichting Lezen te vinden op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling

21 januari 2015

De 12e editie van De Nationale Voorleesdagen is vanmorgen van start gegaan met Het Nationale Voorleesontbijt. Op kinderdagverblijven, bibliotheken en scholen door het hele land werd vanmorgen een Voorleesontbijt gehouden.

10 december 2014

In 2025 is iedereen in Nederland geletterd of bezig dat te worden

Vanochtend presenteerde H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden samen met ambassadeur Ruben Nicolai de Ambitie-agenda 2015-2025 van de Leescoalitie, tijdens Het Nationale Bibliotheekcongres in de Beurs van Berlage.

27 november 2014

Koppeling met de Bibliotheek op school leidt tot integrale aanpak leesbevordering

De Nederlandse Kinderjury wordt in 2015 mede bekostigd door het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB). De grootste Nederlandse kinderpublieksprijs speelt zich van oudsher voor een flink deel af in de openbare bibliotheek.

24 november 2014

Scriptieprijs Stichting Lezen bekroont een internationaal vergelijkende studie over de voorwaarden voor effectieve leesbevordering in openbare bibliotheken.

17 november 2014

Lezen is leuk! voorziet 100 basisscholen van goed gevulde boekenkasten.

Vanochtend gaf commissaris van de Koning, Han Polman, op basisschool Het Mozaïek in Sluiskil het startsein voor het project Lezen is leuk! in Zeeuws-Vlaanderen.

13 november 2014

Op maandag 17 november om 9.30 uur geeft commissaris van de Koning, de heer Han Polman op basisschool Het Mozaïek in Sluiskil het officiële startschot voor het project Lezen is leuk! in Zeeuws-Vlaanderen.

7 november 2014

In de week van 10 t/m 15 november staat het thema jongeren en lezen volop in de belangstelling. Met name leerlingen in het vmbo staan centraal.

13 oktober 2014

Voor lang niet alle leerlingen in het voortgezet onderwijs is het lezen van studieboeken even gemakkelijk. Voor menigeen levert de tekst begripsproblemen op. Educatieve uitgevers kunnen de problemen helpen voorkomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting Lezen, waarop Gerdineke van Silfhout donderdag 16 oktober promoveert aan de Universiteit van Utrecht.

1 oktober 2014

BN’ers lezen voor op Internationale Dag van de Ouderen

Vandaag werd tijdens de Nationale Voorleeslunch in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. Onder meer Eva Jinek, Foppe de Haan, Martine van Os en Willeke Alberti lazen voor in openbare bibliotheken en zorginstellingen door het hele land. 

25 september 2014

Op 26 september organiseert Stichting Lezen een studiedag voor pabo- docenten in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Op deze studiedag Verder met jeugdliteratuur op de pabo, wordt de vraag besproken hoe kinderboeken de leer- en leesomgeving van kinderen op de basisschool kunnen verrijken.

17 september 2014

Website van Stichting Lezen over onderzoek naar lezen, leesbevordering en literatuureducatie vernieuwd.

22 mei 2014

De eenentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd, is gewonnen door Raf Cornelissen (11 jaar) uit Gemert. Raf mag zich nu een heel jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2014 noemen. 

22 mei 2014

Publiek en vakjury hebben hun stem gegeven. 

21 mei 2014

Romy van Mierlo uit Deventer heeft op 20 mei in Muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht de vierde landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gewonnen. 

16 mei 2014

Lezen is leuk! voorziet 100 basisscholen van goed gevulde boekenkasten 

30 april 2014

Boer Boris gaat naar zee, geschreven door Ted van Lieshout en geïllustreerd door Philip Hopman, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2015.

24 april 2014

Op 23 april is voor de vijfde keer de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs uitgereikt.

23 april 2014

Stichting Lezen benadrukt belang lezen op Wereldboekendag

16 april 2014

Jonge lezers stemden het meest op Klem

9 april 2014

Ook Bastiaan Ragas, Thomas Berge en Bram van der Vlugt gaan voor lezen.

24 maart 2014

Op maandag 24 maart ontving Tommy Wieringa de literaire jongerenprijs De Inktaap. Zijn roman Dit zijn de namen werd door ruim 1.500 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao uitgeroepen tot absolute favoriet. Tommy Wieringa ontving de prijs in Rotterdam in het bijzijn van duizend scholieren, de juryleden van De Inktaap.

22 januari 2014

Op kinderdagverblijven en scholen in het gehele land zijn vanmorgen de Nationale Voorleesdagen gestart met Het Nationale Voorleesontbijt. Onder anderen H.K.H. Prinses Laurentien, minister Jet Bussemaker, Jennifer Ewbank, Merel Westrik en Hadewych Minis lazen voor aan kinderen die nog te klein zijn om zelf te lezen. 

17 januari 2014

Dichter des Vaderlands dicht voor Poëzie+ in Poëzieweek

19 december 2013

Voorleesambassadeur Gerda Havertong, schrijver Abdelkader Benali en rapper RMB waren vandaag aanwezig in Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt voor de lancering van het voorleesproject “Laat je Lezen”.

4 december 2013

Gerlien van Dalen: “Ons onderwijs slaagt erin een grote groep kinderen goed te leren lezen. Dat betekent niet dat er geen verbetering mogelijk is. Het leesonderwijs kan sterker inzetten op leesplezier. Dat is de sleutel tot een grotere leesvaardigheid en meer excellentie.”

20 november 2013

Stichting Lezen heeft op 20 november haar 25-jarig bestaan gevierd met een bijeenkomst in De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Met de keuze voor deze locatie wil Stichting Lezen het grote culturele, maatschappelijke en economische belang van lezen onderstrepen.

4 oktober 2013

Op 4 oktober heeft Paul van Meenen, onderwijswoordvoerder voor D66 in de Tweede Kamer, de cursus Open Boek Pabo in ontvangst genomen.

10 september 2013

Jongens lezen minder dan meisjes en vinden lezen ook minder leuk.

27 juni 2013

De eerste stapjes worden gezet binnen het gezin, ook als het gaat om lezen. Uit onderzoek is bekend dat ouders in de jonge jaren met stip de belangrijkste leesopvoeders zijn. Dat blijft zo gedurende de basisschool en in de onderbouw van de middelbare school, zo concludeert Frank Huysmans in Van woordjes tot wereldliteratuur.

26 juni 2013

Het gros van de Friezen (83%) pleit voor het voortbestaan van de Friese taal en beheersing van de taal door Friezen die elders zijn geboren (60%). Dit blijkt uit onderzoek naar het koop-, lees- en leengedrag van boeken in Fryslân dat onderzoeksbureau GfK Intomart in opdracht van het Platfoarm Lêsbefoardering Fryslân (PLF) heeft uitgevoerd.

21 juni 2013

De e-reader en de tablet zijn hard op weg om uit te groeien tot de standaard voor het lezen van e-boeken. Terwijl deze apparaten het afgelopen jaar aan populariteit hebben gewonnen, worden de smartphone, laptop en personal computer juist door minder mensen gebruikt. Dat blijkt uit de trendmetingen van Stichting Marktonderzoek Boekenvak (SMB), waarin Stichting Lezen één van de partners is.

31 mei 2013

In de afgelopen week vonden in Muziekcentrum Vredenburg maar liefst drie voorleesfinales plaats. Hieronder de winnaars op een rij.

25 maart 2013

Kinderboekenschrijver Jacques Vriens is deze week geïnstalleerd als eerste Kinderboekenambassadeur van Nederland. Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds namen, in samenwerking met de CPNB, dit initiatief.

14 februari 2013

Met de scriptie Van volksverheffing tot ‘pretliteratuur’? De evolutie van De Standaard der Letteren tussen 1956 en 2011 wint Renée Moernaut de Scriptieprijs Stichting Lezen. De Vlaams-Nederlandse prijs beloont elke twee jaar de beste afstudeerscriptie over lezen en is goed voor een geldprijs van 2.500 euro.

25 januari 2013

Bijna honderd scholen hebben zich aangemeld voor de SNS REAAL Fonds DICHTERSTOURNEE, hiervan zijn er tien geselecteerd.  Tijdens de Poëzieweek (31 januari – 6 februari) trekt de SNS REAAL Fonds DICHTERSTOURNEE langs deze tien middelbare scholen. De scholen zijn op basis van motivatie, onderwijstype en vestigingsplaats gekozen. De tournee bereikt zo een breed publiek in het hele land.

Contactpersoon bij Stichting Lezen