Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Persberichten

20 januari 2021

• Eerste voorleesontbijt bij het AVROTROS-programma Zin in Zappelin op NPO 3
• De Nationale Voorleesdagen zijn officieel gestart en duren t/m 30 januari
• Voorlezen tijdens lockdown waardevoller dan ooit

20 november 2020

Vandaag is het de internationale Dag van de Rechten van het Kind. Elk kind ter wereld heeft recht om op te groeien in veiligheid en gezondheid. Kinderen hebben recht op onderwijs, participatie en inspraak. Ook heeft ieder kind het recht om te spelen en zich zo goed mogelijk te ontwikkelen.

17 november 2020

De hele maand oktober 2020 konden (groot)ouders en pedagogisch medewerkers stemmen op hun favoriete babyboekje uit een shortlist van vijf titels. Deze editie heeft een record aantal mensen hun stem uitgebracht. Na een spannende stemperiode is de winnaar Mijn tuin van Marion Billet van uitgeverij Clavis geworden. Het komende jaar is dit boekje het BoekStart Babyboekje van het Jaar!

22 oktober 2020

Gregory Sedoc, Marlijn Weerdenburg en Tom Groot tonen: voorlezen kan altijd en overal

15 oktober 2020

Start tiende seizoen leescampagne De Weddenschap  (v)mbo en praktijkonderwijs

Voor de tiende keer organiseert Stichting Lezen De Weddenschap, dé leescampagne voor praktijkonderwijs, vmbo en mbo.

1 oktober 2020

Stemperiode boekenprijs voor de allerjongsten van start

16 september 2020

Op Prinsjesdag heeft minister Van Engelshoven bekend gemaakt dat zij de komende vier jaar subsidie toekent aan Stichting Lezen voor de uitvoering van het meerjarenplan Voorop in leesbevordering 2021-2024.

24 juni 2020

Ouderen dit jaar voorgelezen via televisie en telefoon

Het Nationale Voorleeslunchverhaal wordt dit jaar geschreven door Kees van Kooten.
Dat is zojuist bekendgemaakt in het radioprogramma De Taalstaat op NPO Radio 1. Van Kooten leest het verhaal op vrijdag 2 oktober, Nationale Ouderendag, zelf voor bij Omroep MAX op NPO1. Ook andere bekende en onbekende

15 juni 2020

Vandaag, 12 juni 2020, wordt de pabo-voorleesestafette van Stichting Lezen afgesloten. Twintig pabostudenten hebben de afgelopen weken beurtelings voorgelezen uit De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort (Leopold). De estafette past bij de voorzichtig optimistisch stemmende resultaten van onderzoek over leesbevordering op pabo’s.

4 juni 2020

De doorgaande leeslijn goed uitgangspunt voor leesbevordering

Stichting Lezen is verheugd dat de Raad voor Cultuur overwegend positief is over de aanvraag voor subsidie Culturele Basisinfrastructuur 2021-2024. De raad benoemt het belang van leesbevordering en de waarde van het culturele lezen en heeft veel waardering voor Stichting Lezen en haar onmisbare positie als kenniscentrum.

3 juni 2020

Het boek Match van Buddy Tegenbosch heeft de Prijs van de Jonge Jury 2020 gekregen. De feestelijke uitreiking was op 3 juni tijdens het online TV-programma van de Dag van de Jonge Jury. "Ik wil iedereen die heeft gelezen en gestemd enorm bedanken!" aldus schrijver wiens boek de meeste stemmen kreeg.

14 mei 2020

Na weken van thuisopvang en thuisonderwijs zijn deze weken de scholen weer open gegaan. Pedagogisch medewerkers en leerkrachten pakken de draad weer op. Uit twee recente onderzoeken van Stichting Lezen blijkt dat het belang van leesbevordering in de kinderopvang en het primair onderwijs onderkend wordt. Toch wordt dit nog lang niet altijd verankerd in beleid.

24 april 2020

Hoogste tijd om werk te maken van het Leesoffensief

21 februari 2020

De 27e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd is  van start gegaan. Dit jaar laten 179.469 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland zien dat ze enthousiast zijn over kinderboeken. Ze deden als voorlezer of luisteraar mee aan de schoolrondes. Van alle voorlezers zijn er 3.071 uitgeroepen tot schoolkampioen.

12 februari 2020

Lezen moet voortdurend een punt van aandacht zijn op scholen. En het is belangrijk dat leraren aandacht hebben voor activiteiten die het lezen van leerlingen ondersteunen. Dat concluderen de onderzoekers van de Vrije Universiteit en de Erasmus Universiteit die de aanpak de Bibliotheek op school in het basisonderwijs en vmbo hebben geëvalueerd.

22 januari 2020

Vanmorgen zijn De Nationale Voorleesdagen groots van start gegaan met Het Nationale Voorleesontbijt van H.K.H. Prinses Laurentien. Bekende en onbekende Nederlanders lezen vanaf vandaag een week lang voor bij bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven door het hele land.

20 december 2019

Het gaat slecht met de leesvaardigheid van Nederlandse kinderen. Bij bijna een kwart van de leerlingen is de leesvaardigheid onvoldoende om goed mee te kunnen doen in de samenleving. Bovendien vindt meer dan de helft van de 15-jarigen lezen tijdverspilling. De Leescoalitie roept daarom grootouders op het tij te helpen keren. Zij kunnen (hun) liefde voor lezen doorgeven aan hun kleinkinderen.

3 december 2019

Dalende PISA-resultaten vragen om extra actie

De leesvaardigheid én het leesplezier van 15-jarigen in Nederland zijn in de afgelopen jaren afgenomen. Dit blijkt uit het gerenommeerde, internationale PISA-onderzoek.

26 november 2019

Voor de negentiende editie van de Jonge Jury lezen dit schooljaar duizenden jongeren tussen de 12 en 16 jaar de Leestips van de Jonge Jury 2020. Tien van deze titels zijn gekozen door het Jonge Jury Boekgenootschap, het elfde boek komt voort uit de Jonge Jury Wildcard Wedstrijd. 

21 oktober 2019

Data: 28 oktober, 29 oktober en 15 november 2019
Voor de negende keer organiseert Stichting Lezen De Weddenschap, dé leescampagne voor pro, vmbo en mbo.

10 oktober 2019

Vandaag nam minister Slob (basis- en voortgezetonderwijs) het advies van de Coördinatiegroep Curriculum.nu in ontvangst.

4 oktober 2019

De Nationale Mediatheek Trofee 2019 is gewonnen door het Markland College uit Oudenbosch. De jury roemt de sfeervolle mediatheek om de actieve blik naar buiten, het inspelen op de behoeftes van de leerlingen en de goede leescultuur. De tweede prijs gaat naar het Alfa College Kluiverboom uit Groningen en de derde prijs is voor het Johannes Fontanus College uit Barneveld.

4 oktober 2019

Speciaal verhaal van Maarten Spanjer voorgelezen aan duizenden ouderen in heel het land

26 september 2019

Marlisa van der Goot uit Groningen heeft gisteravond in Theater Kikker in Utrecht de achtste landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gewonnen. Marlisa die studeert aan de NHL Stenden Hogeschool Groningen mag zich een jaar lang de Pabo Voorleeskampioen van Nederland noemen. Marlisa las voor uit het boek Sabel van Suzanne Wouda. De jury prees Marlisa omdat ‘het helemaal klopte’.

4 september 2019

Tijdens de Week van de Alfabetisering delen BoekStartcoaches in het hele land het Woezel & Pip-boekje Een nieuwe dag uit. Het boekje dat Dromenjager exclusief voor BoekStart maakte, is in tien talen beschikbaar. Daarmee stimuleert de BoekStartcoach ouders voor te lezen in de taal die ze het beste beheersen.

28 augustus 2019

Stichting Lezen schaart zich achter het actieplan van de Taalunie om het leesbegrip en de leesmotivatie van basisschoolleerlingen te vergroten. We herkennen de knelpunten die de Taalunie benoemt en zien veel heil in de aanbevelingen rond vijf kernthema’s.

24 juni 2019

Stichting Lezen ondersteunt van harte de aanbevelingen die de Raad voor Cultuur en de Onderwijsraad doen om een sterke infrastructuur voor leesmotivatie tot stand te brengen. Stichting Lezen ziet goede mogelijkheden om haar huidige beleid, dat bewezen effectief is, breder vorm te geven en daarmee de leescultuur bij kinderen en jongeren te stimuleren.

5 juni 2019

De Prijs van de Jonge Jury 2019 gaat naar het boek Wild van Mel Wallis de Vries en werd op 5 juni uitgereikt tijdens de feestelijke Dag van de Jonge Jury in TivoliVredenburg te Utrecht. In totaal brachten ruim zestienduizend jongeren hun stem uit op hun favoriete jeugdtitels uit 2018, waarvan Wild de meeste stemmen kreeg.

4 juni 2019

Tien titels voor jongeren tussen de 15 en de 18 jaar maken kans op het Beste Boek voor Jongeren.

28 mei 2019

Gezamenlijk herinneringen ophalen met speciaal voorleesverhaal

 

27 mei 2019

De achtste editie van de landelijke finale van Read2Me!, dé voorleeswedstrijd voor brugklassen, is gewonnen door Pieter van Aalst uit Leeuwarden.
In een spannende landelijke finale streden elf finalisten om de titel Brugklas Voorleeskampioen 2019.

22 mei 2019

Amstelveen, 22 mei 2019 - De zesentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Yosan (11) uit Sleen. Yosan mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2019 noemen. “Ik ben helemaal blij! Ik wil mijn klasgenoten bedanken en mijn juffrouw natuurlijk,” zo zei zij vlak na haar uitverkiezing.

10 mei 2019

DRIE MAAL FEEST: OBA 100 JAAR, BOEKSTART 10 JAAR EN  500.000ste BOEKSTARTKOFFERTJE!

17 april 2019

In gezinnen die meedoen aan de VoorleesExpress wordt de leesomgeving thuis en de taalontwikkeling verrijkt, zo blijkt uit een effectstudie van de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van Stichting Lezen. Ouders gaan naar eigen zeggen vaker voorlezen en de boekenkennis en het verhaalbegrip van kinderen groeien.

5 april 2019

Hoe ziet de optimale jeugdcollectie er uit? Om deze vraag te beantwoorden hebben Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek (KB) een onderzoek laten uitvoeren om te kijken wat de beste omvang en samenstelling van jeugdcollecties in Nederland is.

28 maart 2019

Manon Sikkel is de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland. De komende twee jaar zal zij zich inzetten voor meer leesplezier onder kinderen en jongeren. Op 10 april wordt Manon Sikkel officieel benoemd tijdens het congres Lezen Centraal van Stichting Lezen in TivoliVredenburg. Ze ontvangt haar ambtsketen dan uit handen van haar voorgangers, Hans en Monique Hagen.

18 maart 2019

Structurele aandacht leesbevordering belangrijke voorwaarde voor blijvend succes

26 februari 2019

Wie denkt dat leerlingen zich door hun mondeling Nederlands bluffen door uittreksels te lezen en boekverfilmingen te bekijken, heeft het bij het verkeerde eind. Examenkandidaten havo en vwo lezen gemiddeld 76,6% van alle titels op hun leeslijst. 63,2% van alle boeken wordt door hen volledig uitgelezen. De leerlingen beoordelen de titels gemiddeld met een 6,7.

15 februari 2019

Lancering queerboeken.nl met verkiezing Beste Queer Fragment
Met Tim den Besten, Özcan Akyol, Rik van de Westelaken, Sherida Spitse en Valentijn De Hingh

11 februari 2019

VriendenLoterij-ambassadeur Wolter Kroes heeft een cheque van 400.000 euro uitgereikt aan de Leescoalitie. Deelnemers aan de VriendenLoterij leveren daarmee een essentiële bijdrage aan het versterken van de leescultuur in Nederland.

23 januari 2019

Woensdag 23 januari gingen De Nationale Voorleesdagen feestelijk van start met Het Nationale Voorleesontbijt. In bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven door het hele land werd voorgelezen aan peuters en kleuters uit het Prentenboek van het Jaar 2019 Een huis voor Harry (2017, Querido), geschreven door Leo Timmers.

22 januari 2019

Op woensdag 15 mei houdt Marjolijn Hof (1956) de 20e Annie M.G. Schmidtlezing 2019. In het Kinderboekenmuseum in Den Haag zal ze haar visie geven op actuele ontwikkelingen in de kinder- en jeugdliteratuur. De titel van haar lezing wordt later bekend gemaakt.

17 december 2018

Marjolein Derks-Janssen uit Sittard wint de Scriptieprijs Leesbevordering 2018, een initiatief van Iedereen Leest en Stichting Lezen Nederland. De laureaat onderzocht in haar masterscriptie hoe leerkrachten het leesplezier bij leerlingen met autismespectrumstoornis (ASS) kunnen stimuleren.

19 oktober 2018

Eind september hebben Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek de vervolgaanvraag gedaan voor Kunst van Lezen 2019. Deze aanvraag is gebaseerd op de aanvraag uit 2015 voor de periode 2016-2018. Hoewel de aanvraag uit 2015 leidend blijft, zijn er na drie jaar toch nieuwe accenten verwoord in de vervolgaanvraag.

18 oktober 2018

Afgelopen maand zijn kinderen uit groep 7 en 8 langs de deuren gegaan voor de Kinderpostzegelactie. Nieuw onderdeel van de actie is Lokaal Besteden. Scholen kunnen een deel van het opgehaalde geld besteden aan een lokaal goed doel. Een school mag ook het lezen stimuleren voor kinderen op de eigen school via Stichting Lezen. 210 scholen hebben voor deze optie gekozen.

12 oktober 2018

Start achtste seizoen van pro, (v)mbo–leescampagne De Weddenschap
Data: 29 oktober, 30 oktober en 31 oktober 2018

12 oktober 2018

Speciaal voor vmbo-docenten Nederlands: de (voor)leesbundel Nog een STUK!

26 september 2018

Het toevoegen van vragen aan prentenboeken kan ouders helpen om interactief voor te lezen.

14 september 2018

Kinderen en jongeren vinden het leuk en leerzaam als ze een schrijver in de klas  krijgen.  Na afloop willen ze vaker boeken van deze schrijver lezen en zijn ze in het algemeen gemotiveerder voor lezen. Docenten merken dat een schrijversbezoek leerlingen aan het denken zet.

7 september 2018

Deze week is het de Week van de Alfabetisering, een campagneweek om laaggeletterdheid in Nederland onder de aandacht te brengen. Daarnaast viert het leesbevorderingsprogramma BoekStart haar tienjarig bestaan.

3 september 2018

81% van de Nederlanders vindt laaggeletterdheid een belangrijk probleem. Dat blijkt uit een peiling onder het Nederlandse publiek door Stichting Lezen & Schrijven. In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat met de huidige aanpak van laaggeletterdheid minder dan 5% van de doelgroep wordt bereikt.

11 juli 2018

Het Nationale Voorleeslunchverhaal wordt dit jaar geschreven door Yvonne Keuls. Dat maakte Frits Spits bekend in het radioprogramma De Taalstaat op NPO Radio 1. Het verhaal wordt op vrijdag 5 oktober, Nationale Ouderendag, door bekende en onbekende Nederlanders voorgelezen aan ouderen in heel Nederland.

29 juni 2018

In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Zij hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Kinderen die opgroeien in gezinnen met een laaggeletterde ouder presteren minder goed op school en lopen een verhoogd risico om op latere leeftijd ook laaggeletterd te worden.

27 juni 2018

Ook dit jaar biedt Stichting Lezen met steun van Stichting Kinderpostzegels Nederland het project Vakantielezen aan voor scholen in krimp- en anticipeergebieden.

13 juni 2018

Bibliotheek-, cultuur- en taalorganisaties werken vanaf dit jaar in gezamenlijkheid aan de toetsing van hun kwaliteit en hanteren één kwaliteitskader

6 juni 2018

Utrecht, 6 juni 2018 - De Prijs van de Jonge Jury 2018 gaat naar het boek 'Pijn' van Mel Wallis de Vries en werd uitgereikt tijdens de feestelijke Dag van de Jonge Jury in TivoliVredenburg te Utrecht. In totaal stemden ruim dertienduizend jongeren – nog iets meer dan vorig jaar – op hun favoriete jeugdtitels uit 2017.

14 mei 2018

De tien nominaties voor het Beste Boek voor Jongeren 2018 zijn bekendgemaakt. Er zijn twee categorieën: Oorspronkelijk Nederlands en Vertaald. In elke categorie worden vijf boeken genomineerd.

8 mei 2018

Nu de winnaar van de Libris Literatuur Prijs bekend is, zijn de nominaties voor De Inktaap 2019 compleet. De drie auteurs die kans maken op deze supercup van de Nederlandse letteren zijn Marjolijn van Heemstra met En we noemen hem, Murat Isik met Wees onzichtbaar en Koen Peeters met De mensengenezer.

23 april 2018

Vandaag, op Wereldboekendag, is door BoekStart en de Leescoalitie in het Concertgebouw een gloednieuw kinderliedje gelanceerd: de Voorleestrom.

13 maart 2018

Auteur Martin Michael Driessen wint De Inktaap 2018 voor zijn verhalenbundel Rivieren. Driessen nam de literaire jongerenprijs op 13 maart in ontvangst tijdens de feestelijke slotdag in de Doelen te Rotterdam. Bijna negenhonderd juryleden brachten hun stem uit en kozen Rivieren als winnaar.

21 februari 2018

Beestje, waar ben je? van Nosy Crow en Ingela P. Arrhenius (Gottmer) is verkozen tot het BoekStart Babyboekje 2018. Dat maakten Nienke van den Berg (presentatrice Z@ppelin) en Dieuwertje Blok vanochtend bekend op de Negenmaandenbeurs.

13 februari 2018

• Grootste leesbevorderingswedstrijd van Nederland bestaat 25 jaar
• Landelijk doen dit jaar bijna 3.500 leerlingen uit groep 7 en 8 mee aan de wedstrijd
• De schoolkampioenen zijn bekend gemaakt en nemen het tegen elkaar op in lokale en regionale voorleesrondes
• De landelijke finale vindt plaats op woensdag 23 mei 2018

6 februari 2018

Eliane Segers is benoemd tot hoogleraar Leren en Technologie aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen met ingang van 1 februari 2018. Segers doet onderzoek naar individuele variatie in leer- en leerproblemen en gebruik van ICT in het onderwijs.

26 januari 2018

Lezen staat onder druk. Vooral jongeren lezen minder. Dat is zorgelijk, want regelmatig lezen draagt bij aan de lees- en taalvaardigheid. Wie goed kan lezen heeft meer succes op school en betere mogelijkheden in de maatschappij.

24 januari 2018

Het afgelopen jaar zijn er meer dan 60.000 koffertjes met 120.000 babyboekjes door ouders in de Bibliotheek opgehaald. Dit komt neer op 35% van alle Nederlandse ouders met een pasgeboren baby. Ten opzichte van vijf jaar geleden is dat een toename van 50%.

19 januari 2018

Vanaf vandaag vertonen alle bioscopen in Nederland, voorafgaand aan films voor kinderen, het animatiefilmpje Voorlezen maakt je leuker. Dit filmpje, gemaakt door Loes Riphagen en Jan Paul Schutten en ingesproken door Alain Clark,  laat op humoristische wijze zien dat voorlezen je leert kijken door de ogen van een ander.

19 januari 2018

Jeugd moet weer gaan lezen

17 januari 2018

Leescoalitie: verdiep je in de ander door te lezen in een boek

13 december 2017

Op woensdag 16 mei houdt Anna Woltz (Londen, 1981) de Annie M.G. Schmidtlezing 2018. In het Kinderboekenmuseum in Den Haag zal ze haar visie geven op jeugdliteratuur. De titel van haar lezing wordt later bekend gemaakt.

8 december 2017

Nederlandse kinderen houden minder van lezen dan leeftijdsgenootjes in andere landen. Inzetten op het vergroten van de (intrinsieke) leesmotivatie van kinderen is raadzaam: het is een bewezen effectieve manier om de leesvaardigheid te stimuleren.

21 november 2017

De Nationale Mediatheek Trofee 2017 is gewonnen door RSG Magister Alvinus uit Sneek. De jury roemt het gevarieerde voorzieningsniveau van de mediatheek en de inzet van de mediathecarissen om het leesplezier bij de leerlingen te vergroten.

3 november 2017

Beestje waar ben je? van Nosy Crow en Ingela P. Arrhenius (Gottmer), Piep piep met Fiep van Fiep Westendorp (Querido), Contrastboekje Hallo Baby! (Veltman Uitgevers), Mijn schuifboekje. De boerderij, van Nathalie Choux (Clavis) en Dierentuin van Lisa Jones & Edward Underwoord (Gottmer)  zijn genomineerd voor Het Babyboekje van het jaar.

27 oktober 2017

Data: 30 oktober, 31 oktober en 1 november 2017
Voor de zevende keer organiseert Stichting Lezen De Weddenschap, de leescampagne voor vmbo, PrO en mbo.

20 oktober 2017

De zeventiende editie van de Jonge Jury 2018 is gestart en op veel scholen zijn de jongeren al vol enthousiasme aan de slag gegaan met het lezen van de jeugdboeken die dit jaar zijn verschenen. De Jonge Jury stimuleert al zestien jaar onderbouwleerlingen uit het voortgezet onderwijs om te lezen en daagt hen vervolgens uit om te stemmen op hun favoriete boek.

16 oktober 2017

Stichting Lezen heeft het vierde magazine uitgebracht in de reeks Leesmonitor. Het magazine gaat over de opbrengsten van het lezen van boeken. Een goede leesvaardigheid is cruciaal voor succes op school en op de arbeidsmarkt. Uit wetenschappelijk onderzoek, dat in het magazine op toegankelijke wijze is samengevat, blijkt dat lezen nog veel meer te bieden heeft.

6 oktober 2017

Op maandag 2 oktober is de nieuwe editie van de literaire jongerenprijs De Inktaap Nederland van start gegaan. Zo'n duizend scholieren gaan de komende maanden aan de slag met de genomineerde titels van Martin Michael Driessen, Alfred Birney en Jeroen Olyslaegers.

4 oktober 2017

Rik van de Westelaken en Maan lazen voor tijdens Nationale Voorleeslunch

12 september 2017

Kila van der Starre (Universiteit Utrecht) onderzocht hoe volwassenen in Nederland met poëzie in aanraking komen. Poëzie wordt vaak gezien als een niche-binnen-een-niche, maar het blijkt een zeer wijdverspreid genre: 97% van de volwassen Nederlanders komt weleens in aanraking met poëzie.

30 juni 2017

In de week van 30 oktober is de aftrap van  De Weddenschap. De leescampagne voor het vmbo en mbo van Stichting Lezen daagt leerlingen uit in zes maanden drie boeken te lezen. Iris van Lunenburg, Lennart Timmerman en LAKSHMI zijn de nieuwe uitdagers.

26 juni 2017

Het Nationale Voorleeslunchverhaal wordt dit jaar geschreven door Vonne van der Meer. Dit verhaal wordt op vrijdag 6 oktober (Nationale Ouderendag) door bekende en onbekende Nederlanders voorgelezen aan ouderen door het hele land. Tijdens eerdere edities lazen onder anderen Ruben Nicolai, Eva Jinek, Gerard Joling, Willeke Alberti en Dieuwertje Blok voor in bibliotheken en zorginstellingen.

23 juni 2017

Op woensdag 21 juni vond, op basisschool De Triangel in Appingedam, de feestelijke  aftrap van de landelijke campagne Vakantielezen plaats. Kinderboekenambassadeurs Hans & Monique Hagen gaven het startsein.

7 juni 2017

De Prijs van de Jonge Jury 2017 gaat naar het boek Schuld van Mel Wallis de Vries. Dit werd bekendgemaakt tijdens de feestelijke Dag van de Jonge Jury in TivoliVredenburg te Utrecht. Dit is in totaal de vijfde keer dat de populaire jeugdboekenschrijfster deze publieksprijs voor de jeugdliteratuur in ontvangst neemt.

2 juni 2017

Lotte Hendriks uit Rijssen heeft gisteravond in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam de zesde landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gewonnen.

24 mei 2017

Nu online: Lezen voor het leven, de beleidsvoornemens voor de periode 2017 - 2020 en de pubieksversie van het jaarverslag 2016

19 mei 2017

De vierentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door de 11-jarige Eva Koning uit het Noord-Brabantse Prinsenbeek. Eva mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2017 noemen. Voor een volle Schouwburg Amstelveen las Eva voor uit het boek Spinder van Simone van der Geest.

7 april 2017

Monique & Hans Hagen zijn de nieuwe kinderboekenambassadeurs van Nederland. Zij volgen Jan Paul Schutten op, die het ambassadeurschap de afgelopen twee jaar vervulde. De kinderboekenambassadeur geeft een herkenbaar gezicht aan de promotie van kinder- en jeugdboeken.

24 maart 2017

De boekensector start in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) een onderzoek naar het leesgedrag van Nederlanders en hoe het samenhangt met hun overige mediagebruik. Hiermee wordt de vraag beantwoord of en hoe lezen concurreert met andere vormen van tijdsbesteding, welke typen lezers er zijn en wat verschillen zijn tussen digitaal lezen en van papier lezen.

20 maart 2017

BoekStart/BoekenPret is medio maart door de Erkenningscommissie Jeugdinterventies beoordeeld als goed onderbouwd.

8 maart 2017

Oratie bijzonder hoogleraar Lezen en Digitale Media Eliane Segers

1 maart 2017

Stichting Lezen is verheugd dat de Raad voor Cultuur positief heeft geadviseerd over het herziene activiteitenplan Lezen voor het leven van Stichting Lezen in het kader van de Culturele Basisinfrastructuur 2017–2020.

28 februari 2017

Conferentie voor pabo-docenten over laaggeletterdheid en leesbevordering 24 maart 2017 bij Saxion Deventer

31 januari 2017

Op woensdag 10 mei houdt Rindert Kromhout in het Kinderboekenmuseum in Den Haag de Annie M.G. Schmidtlezing 2017

24 januari 2017

Vandaag heeft Kinderboekenambassadeur Jan Paul Schutten, tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) in de Jaarbeurs in Utrecht twee lijsten met ieder vijftig titels van kinderboeken gepresenteerd om kinderen te helpen uit de grote en groeiende stapel kinderboeken juist dat boek te vinden dat hen aanspreekt.

8 december 2016

PISA-ONDERZOEK 2015 VERSCHENEN

11 november 2016

Scriptie over lezersprofiel van vijftienjarigen bekroond met Scriptieprijs Leesbevordering

8 juli 2016

De website Tel mee met Taal is gelanceerd. De site biedt voor de vele bij de uitvoering van het programma Tel mee met Taal betrokken organisaties informatie over de voortgang en resultaten van Tel mee met Taal.

29 juni 2016

Tijdens de conferentie van Tel Mee met Taal op 23 juni bekrachtigden de Koninklijke Bibliotheek, Stichting Lezen en Stichting Lezen & Schrijven hun samenwerking op het gebied van taal- en leesbevordering.

27 mei 2016

Voor het vijfde jaar werd op landelijk niveau Read2Me! georganiseerd;  dé voorleeswedstrijd voor de brugklas. In een spannende landelijke finale streden elf finalisten om de titel Brugklas Voorleeskampioen Read2Me! 2016.

25 mei 2016

De drieëntwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Jan Dirk Pesman (12) uit Wolvega. Jan Dirk mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2016 noemen. De dolgelukkige winnaar kon het mooie nieuws bijna niet geloven. “Ik zei het al toen ik provinciaal winnaar werd, maar nu weer.

12 mei 2016

Met ingang van editie 2017 ondergaat de Jonge Jury, de publieksprijs voor het beste jeugdboek, een aantal veranderingen. De organisatie hoopt hiermee dat de participatie van jongeren nog verder stijgt. Eerder doorgevoerde veranderingen leidden al tot een verdubbeling van het aantal stemmen, in 2016 steeg het aantal stemmen van 7.500 naar 15.000.

20 april 2016

Zojuist zijn de Prijs van de Jonge Jury, de publieksprijs voor het beste jeugdboek en de Gouden Lijst, de vakjuryprijs voor het beste jeugdboek uitgereikt in TivoliVredenburg.

15 april 2016

Stichting Lezen heeft in samenwerking met de Vrije Universiteit en de Universiteit Twente invulling gegeven aan twee nieuwe bijzondere leerstoelen voor onderzoek dat leidt tot meer kennis over leesbevordering.

14 maart 2016

Op maandag 14 maart ontving Stefan Hertmans de literaire jongerenprijs De Inktaap.

9 maart 2016

Op woensdag 18 mei houdt Harm de Jonge in het Kinderboekenmuseum in Den Haag de Annie M.G. Schmidtlezing 2016. Onder de titel Het paradijs van de fantasie. Van het fluitketeltje van Annie MG tot de paddoknabbels van Alice in W. zal hij de zeventiende editie van de lezing verzorgen. 

27 januari 2016

Politici, burgemeesters, sporthelden, columnisten, actrices, presentatoren, zangers, rappers, voetballers en zelfs een prinses: allen lazen ze vanmorgen vroeg voor aan peuters en kleuters om zo het voorlezen, aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren.

26 januari 2016

Kinderen die op de basisschool meer boeken hebben om uit te kiezen, lezen meer en worden betere lezers. Ook hun Cito-resultaten voor begrijpend lezen liggen hoger. Dat blijkt uit onderzoek van Thijs Nielen, die op 26 januari  promoveert aan de Universiteit Leiden.

20 januari 2016

…EN VANAF NU ELKE DAG EEN KWARTIER LEZEN!

11 januari 2016

Onder de titel Een nieuw hoofdstuk wordt op dinsdag 9 februari een grote literaire benefietavond gehouden voor vluchtelingenkinderen. Vele auteurs hebben zich hierbij aangesloten en treden die avond belangeloos op in een uniek programma dat in en samen met de Stadsschouwburg Amsterdam wordt georganiseerd.

19 november 2015

De Kinderboekenambassadeur heeft sinds enige tijd een eigen site waar hij ook blogt over allerhande kinderboekenzaken. Zoals onlangs over het gratis schoenboekje dat hij geschreven heeft, ook heeft hij een goede tip voor Sint.

14 oktober 2015

De seksekloof: hoe krijgen we jongens aan het lezen? Is de titel van de derde uitgave van  Leesmonitor – Het Magazine, waarin actueel onderzoek over lezen, leesbevordering en literatuuronderzoek wordt besproken. Dat jongens minder lezen dan meisjes is zeker. Maar over de vraag waarom jongens minder lezen, of dat erg is en of er iets aan kan worden veranderd  is veel discussie.

1 oktober 2015

BN’ers, burgemeesters en wethouders lezen voor op Internationale Dag van de Ouderen

30 september 2015

Dit schoolseizoen organiseert Stichting Lezen voor de vijfde keer De Weddenschap, dé leescampagne voor vmbo en mbo. De Weddenschap start op maandag 12 oktober. Bij De Weddenschap dagen drie bekende Nederlanders leerlingen uit in zes maanden tijd drie boeken te lezen. Dat doen zij zelf ook. Wie de opdracht volbrengt maakt kans op een van de schitterende prijzen.

29 september 2015

Op maandag 5 oktober 2015 gaf de Gouverneur, de heer Theo Bovens op basisschool Meander, in Reuver het officiële startschot voor het project Lezen is leuk! in Limburg.

9 september 2015

De Nationale Voorleeskampioen Julie Slagman heeft vandaag het startsein gegeven voor De Nationale Voorleeswedstrijd 2015/2016. De twaalfjarige Julie overhandigde het eerste deelnamepakket aan haar voormalige juf Judy Admiraal van de KB Fatimaschool in Rotterdam.

29 juli 2015

Ouderen landelijk voorgelezen op Internationale Dag van de Ouderen

8 juli 2015

Lezen en voorlezen gaan structureel onderdeel uitmaken van het beleid op consultatiebureaus, op mbo-opleidingen en in het curriculum van lerarenopleidingen (pabo’s).

25 juni 2015

VVD, PvdA, SP en D66 dienen moties in

Stichting Lezen is zeer verheugd over de vandaag ingediende moties van PvdA, VVD, SP en D66 tijdens het voortgezet algemeen overleg over laaggeletterdheid in de Tweede Kamer.

28 mei 2015

De tweeëntwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Julie Slagman (11 jaar) uit Rotterdam. Julie mag zich nu een heel jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2015 noemen.

28 mei 2015

De vijfde landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd is gewonnen door Simone van Laar van HU Pabo-instituut Theo Thijssen uit Utrecht.

27 mei 2015

Voor het vierde jaar werd op landelijke niveau Read2Me! georganiseerd; dé voorleeswedstrijd voor de brugklas. In een spannende landelijke finale streden elf finalisten om de titel Brugklas Voorleeskampioen Read2Me! 2015.

15 april 2015

Uitreiking jeugdboekenprijzen  op feestelijke Dag van de Jonge Jury in TivoliVredenburg in Utrecht

30 maart 2015

Deze week is in hartje Italië de Bologna Children's Book Fair, een van de grootste boekenbeurzen ter wereld. Stichting Lezen is dit jaar aanwezig om inspiratie op te doen, maar ook om anderen te inspireren.

27 maart 2015

Tijdens Lezen Centraal, het jaarlijkse congres van Stichting Lezen, is Jan Paul Schutten geïnstalleerd als de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland. Schutten volgt Jacques Vriens op die in 2013 als eerste deze functie vervulde; Schutten blijft kinderboekenambassadeur tot 2017.
 

23 maart 2015

Vanmorgen is Literatour, de Boekenweek voor jongeren, van start gegaan met het bezoek van de schrijvers Danielle Bakhuis, Daan en Thomas Heerma van Voss, Mano Bouzamour, Ineke Riem, Mirjam Mous en Peter Zantingh aan middelbare scholen in Etten Leur, Oegstgeest, Drachten en Veghel.

9 maart 2015

Ook Kunst van Lezen wordt voortgezet en uitgebreid.

19 februari 2015

In opdracht van het ministerie van OCW is Kunst van Lezen - gezamenlijk leesbevorderingsprogramma van Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek - geëvalueerd.

10 februari 2015

Ouders die meedoen met BoekStart en hun baby al voor dat deze acht maanden oud is voorlezen, hebben kinderen die hoger scoren op taal. Al op vijftien maanden zijn er positieve effecten op de woordenschat. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Heleen van den Berg en hoogleraar orthopedagogiek Adriana Bus, beiden verbonden aan de Universiteit Leiden.

30 januari 2015

Wint uw mediatheek (v.o.) de Prijs voor de Beste Leesomgeving?

21 januari 2015

De 12e editie van De Nationale Voorleesdagen is vanmorgen van start gegaan met Het Nationale Voorleesontbijt. Op kinderdagverblijven, bibliotheken en scholen door het hele land werd vanmorgen een Voorleesontbijt gehouden.

21 januari 2015

Van 27 tot en met 31 januari is Stichting Lezen te vinden op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling

10 december 2014

In 2025 is iedereen in Nederland geletterd of bezig dat te worden

Vanochtend presenteerde H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden samen met ambassadeur Ruben Nicolai de Ambitie-agenda 2015-2025 van de Leescoalitie, tijdens Het Nationale Bibliotheekcongres in de Beurs van Berlage.

27 november 2014

Koppeling met de Bibliotheek op school leidt tot integrale aanpak leesbevordering

De Nederlandse Kinderjury wordt in 2015 mede bekostigd door het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB). De grootste Nederlandse kinderpublieksprijs speelt zich van oudsher voor een flink deel af in de openbare bibliotheek.

24 november 2014

Scriptieprijs Stichting Lezen bekroont een internationaal vergelijkende studie over de voorwaarden voor effectieve leesbevordering in openbare bibliotheken.

17 november 2014

Lezen is leuk! voorziet 100 basisscholen van goed gevulde boekenkasten.

Vanochtend gaf commissaris van de Koning, Han Polman, op basisschool Het Mozaïek in Sluiskil het startsein voor het project Lezen is leuk! in Zeeuws-Vlaanderen.

13 november 2014

Op maandag 17 november om 9.30 uur geeft commissaris van de Koning, de heer Han Polman op basisschool Het Mozaïek in Sluiskil het officiële startschot voor het project Lezen is leuk! in Zeeuws-Vlaanderen.

7 november 2014

In de week van 10 t/m 15 november staat het thema jongeren en lezen volop in de belangstelling. Met name leerlingen in het vmbo staan centraal.

13 oktober 2014

Voor lang niet alle leerlingen in het voortgezet onderwijs is het lezen van studieboeken even gemakkelijk. Voor menigeen levert de tekst begripsproblemen op. Educatieve uitgevers kunnen de problemen helpen voorkomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting Lezen, waarop Gerdineke van Silfhout donderdag 16 oktober promoveert aan de Universiteit van Utrecht.

1 oktober 2014

BN’ers lezen voor op Internationale Dag van de Ouderen

Vandaag werd tijdens de Nationale Voorleeslunch in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. Onder meer Eva Jinek, Foppe de Haan, Martine van Os en Willeke Alberti lazen voor in openbare bibliotheken en zorginstellingen door het hele land. 

25 september 2014

Op 26 september organiseert Stichting Lezen een studiedag voor pabo- docenten in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Op deze studiedag Verder met jeugdliteratuur op de pabo, wordt de vraag besproken hoe kinderboeken de leer- en leesomgeving van kinderen op de basisschool kunnen verrijken.

17 september 2014

Website van Stichting Lezen over onderzoek naar lezen, leesbevordering en literatuureducatie vernieuwd.

22 mei 2014

De eenentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd, is gewonnen door Raf Cornelissen (11 jaar) uit Gemert. Raf mag zich nu een heel jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2014 noemen. 

22 mei 2014

Publiek en vakjury hebben hun stem gegeven. 

21 mei 2014

Romy van Mierlo uit Deventer heeft op 20 mei in Muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht de vierde landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gewonnen. 

16 mei 2014

Lezen is leuk! voorziet 100 basisscholen van goed gevulde boekenkasten 

30 april 2014

Boer Boris gaat naar zee, geschreven door Ted van Lieshout en geïllustreerd door Philip Hopman, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2015.

24 april 2014

Op 23 april is voor de vijfde keer de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs uitgereikt.

23 april 2014

Stichting Lezen benadrukt belang lezen op Wereldboekendag

16 april 2014

Jonge lezers stemden het meest op Klem

9 april 2014

Ook Bastiaan Ragas, Thomas Berge en Bram van der Vlugt gaan voor lezen.

24 maart 2014

Op maandag 24 maart ontving Tommy Wieringa de literaire jongerenprijs De Inktaap. Zijn roman Dit zijn de namen werd door ruim 1.500 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao uitgeroepen tot absolute favoriet. Tommy Wieringa ontving de prijs in Rotterdam in het bijzijn van duizend scholieren, de juryleden van De Inktaap.

22 januari 2014

Op kinderdagverblijven en scholen in het gehele land zijn vanmorgen de Nationale Voorleesdagen gestart met Het Nationale Voorleesontbijt. Onder anderen H.K.H. Prinses Laurentien, minister Jet Bussemaker, Jennifer Ewbank, Merel Westrik en Hadewych Minis lazen voor aan kinderen die nog te klein zijn om zelf te lezen. 

17 januari 2014

Dichter des Vaderlands dicht voor Poëzie+ in Poëzieweek

19 december 2013

Voorleesambassadeur Gerda Havertong, schrijver Abdelkader Benali en rapper RMB waren vandaag aanwezig in Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt voor de lancering van het voorleesproject “Laat je Lezen”.

4 december 2013

Gerlien van Dalen: “Ons onderwijs slaagt erin een grote groep kinderen goed te leren lezen. Dat betekent niet dat er geen verbetering mogelijk is. Het leesonderwijs kan sterker inzetten op leesplezier. Dat is de sleutel tot een grotere leesvaardigheid en meer excellentie.”

20 november 2013

Stichting Lezen heeft op 20 november haar 25-jarig bestaan gevierd met een bijeenkomst in De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Met de keuze voor deze locatie wil Stichting Lezen het grote culturele, maatschappelijke en economische belang van lezen onderstrepen.

4 oktober 2013

Op 4 oktober heeft Paul van Meenen, onderwijswoordvoerder voor D66 in de Tweede Kamer, de cursus Open Boek Pabo in ontvangst genomen.

10 september 2013

Jongens lezen minder dan meisjes en vinden lezen ook minder leuk.

27 juni 2013

De eerste stapjes worden gezet binnen het gezin, ook als het gaat om lezen. Uit onderzoek is bekend dat ouders in de jonge jaren met stip de belangrijkste leesopvoeders zijn. Dat blijft zo gedurende de basisschool en in de onderbouw van de middelbare school, zo concludeert Frank Huysmans in Van woordjes tot wereldliteratuur.

26 juni 2013

Het gros van de Friezen (83%) pleit voor het voortbestaan van de Friese taal en beheersing van de taal door Friezen die elders zijn geboren (60%). Dit blijkt uit onderzoek naar het koop-, lees- en leengedrag van boeken in Fryslân dat onderzoeksbureau GfK Intomart in opdracht van het Platfoarm Lêsbefoardering Fryslân (PLF) heeft uitgevoerd.

21 juni 2013

De e-reader en de tablet zijn hard op weg om uit te groeien tot de standaard voor het lezen van e-boeken. Terwijl deze apparaten het afgelopen jaar aan populariteit hebben gewonnen, worden de smartphone, laptop en personal computer juist door minder mensen gebruikt. Dat blijkt uit de trendmetingen van Stichting Marktonderzoek Boekenvak (SMB), waarin Stichting Lezen één van de partners is.

31 mei 2013

In de afgelopen week vonden in Muziekcentrum Vredenburg maar liefst drie voorleesfinales plaats. Hieronder de winnaars op een rij.

25 maart 2013

Kinderboekenschrijver Jacques Vriens is deze week geïnstalleerd als eerste Kinderboekenambassadeur van Nederland. Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds namen, in samenwerking met de CPNB, dit initiatief.

14 februari 2013

Met de scriptie Van volksverheffing tot ‘pretliteratuur’? De evolutie van De Standaard der Letteren tussen 1956 en 2011 wint Renée Moernaut de Scriptieprijs Stichting Lezen. De Vlaams-Nederlandse prijs beloont elke twee jaar de beste afstudeerscriptie over lezen en is goed voor een geldprijs van 2.500 euro.

25 januari 2013

Bijna honderd scholen hebben zich aangemeld voor de SNS REAAL Fonds DICHTERSTOURNEE, hiervan zijn er tien geselecteerd.  Tijdens de Poëzieweek (31 januari – 6 februari) trekt de SNS REAAL Fonds DICHTERSTOURNEE langs deze tien middelbare scholen. De scholen zijn op basis van motivatie, onderwijstype en vestigingsplaats gekozen. De tournee bereikt zo een breed publiek in het hele land.

De 21e Annie M.G. Schmidtlezing die Koos Meinderts op 13 mei zou geven, zal dit jaar helaas niet plaatsvinden in verband met de maatregelen rondom het coronavirus. De organisatoren hebben besloten de lezing te verplaatsen naar mei 2021. Iedereen die al een kaartje voor de lezing had gekocht krijgt het geld teruggestort. Het Kinderboekenmuseum neemt hierover contact op met u.

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr