Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Over de sprekers

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali is schrijver en programmamaker. Zijn boeken zijn meerdere malen onderscheiden met prestigieuze literaire prijzen als de Geertjan Lubberhuizenprijs voor zijn debuutroman en de Libris Literatuurprijs voor zijn roman de Langverwachte. Hij schreef voor NRC Handelsblad, The Guardian en The New York Times stukken over migratie, de multiculturele samenleving en de rol van religie in de samenleving. Benali kijkt naar maatschappelijke ontwikkelingen als een schrijver, wat betekent dat hij oog heeft voor het detail en het grote verhaal. Niets ontsnapt hem. Het werk van Abdelkader Benali is in meer dan tien talen vertaald. Op dit moment werkt hij aan een nieuwe roman en traint voor een marathon.

Marc Dullaert

Tussen 2011 en 2016 was Dullaert kinderombudsman, de eerste van Nederland. De kinderombudsman heeft als taak ervoor te zorgen dat overheidsinstanties en andere organisaties de rechten van kinderen en jeugdigen tot 18 jaar eerbiedigen. Dit doet hij onder andere door: voorlichting, onderzoek van klachten van kinderen en jeugdigen en het gevraagd en ongevraagd adviseren van regering en parlement. Dullaert was ook voorzitter van het Europese netwerk van Kinderombudsmannen, waarin 33 landen vertegenwoordigd zijn en hij is oprichter van de internationale organisatie Kidsrights, grondlegger van de International Childrens Peace Prize. In 2016 kreeg hij van het kabinet de opdracht om samen met staatssecretaris Sander Dekker het aantal thuiszitters (kinderen die eigenlijk naar school moeten maar die thuis zitten) terug te dringen.

Marinella Orioni

Orioni is auteur van Het meertalige kind. Een eerste kennismaking (2017) en Meertalig opvoeden. Uw kind zal u dankbaar zijn (2015). Ze is Nederlandse van Italiaanse afkomst en moeder van twee drietalige kinderen. Zij woont al jaren in Parijs en heeft een passie voor taal in het algemeen en voor meertaligheid in het bijzonder. Na het afronden van haar studie Nederlands werkte ze onder meer als docent Nederlands aan de Université Lille 3 en het Institut Néerlandais in Parijs. Tegenwoordig is ze naast het schrijven actief met lezingen en workshops meertaligheid en interculturaliteit in binnen- en buitenland.

Astrid Sy

Al van kleins af aan is Astrid gefascineerd door verhalen van vroeger. Verhalen uit het verleden hebben iets mysterieus en spannends. Tijdens haar studie geschiedenis ging ze volledig op in verhalen uit de middeleeuwen en niet veel later ontdekte ze ook de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Als historica is Astrid constant op zoek naar persoonlijke verhalen. Hoe is het voor een mens om een oorlog mee te maken? In haar debuut De brieven van Mia vervult Astrid haar grootste wens: ervoor zorgen dat alle verhalen die ze verzamelde gehoord worden. Met een enorm talent voor verhalen vertellen maakt zij het meemaken van een oorlog begrijpelijk voor de jonge lezer.
Astrid doet projecten bij Yad Vashem, de Anne Frank Stichting, University of South Carolina en Bosch Film. Op allerlei manieren houdt ze zich bezig met geschiedenis en het vertellen van verhalen.

Nina Blussé

Nina Blussé is sociaal psycholoog/ trainer. Ze werkte als locatiemanager en docent van IMC Weekendschool in Amsterdam-Noord, en was vervolgens mede-ontwikkelaar en hoofddocent van de opleiding Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam. Als zelfstandige ontwikkelt en geeft ze trainingen waarbij ze sociaalpsychologische theorie vertaalt naar de praktijk van de opdrachtgever. Zo werkt ze met onveilige schoolklassen waar docenten hun handen vanaf halen, helpt ze organisaties om een inclusievere organisatie te worden, en traint ze op specifieke thema’s zoals omgaan met conflict. Nina hanteert een no-nonsense aanpak: ze schakelt graag snel van praten over naar doen en ervaren.

Wouter Sanderse

Wouter Sanderse promoveerde in de wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit, Nijmegen. Daarvoor studeerde hij filosofie en bedrijfscommunicatie aan dezelfde universiteit.
In zijn proefschrift Character Education werkte hij een aristotelische benadering van morele vorming in het onderwijs uit, zette zijn onderzoek in het buitenland voort en ontving daarvoor de prijs voor het wereldwijd beste proefschrift op dit gebied in 2014.
Vanaf november 2012 werkt Wouter als lector Beroepsethiek van de leraar bij Fontys Hogescholen. Sinds 1 september 2017 begeleidt hij een driejarig praktijkonderzoek naar bildung, waaraan negen Fontys-instituten participeren, van Kunst tot Economie en van Paramedisch tot Sport.

Massih Hutak

Massih Hutak is een rapper en schrijver uit Amsterdam-Noord. Hij gaf vier jaar les op vmbo-scholen door heel Nederland, maar stopte met zijn beroep als leraar om zich volledig te storten op zijn passie: muziek. Massih is ook wekelijks te horen op Radio 1 als columnist en te lezen in Het Parool. Naast muziek maken en schrijven maakt Massih zich hard voor jongeren met zijn rap- en schrijfworkshops. Daarin bespreekt hij thema’s als tolerantie, politiek, religie, vrijheid en seksualiteit. Daarnaast zet Massih zich actief in voor leesbevordering, met name onder jongeren.

Azmi Latif

“Een diverse samenleving is een rijke samenleving voor mij. We kunnen zoveel leren van elkaar. We hoeven er geen verre reizen voor te maken.”
Azmi Latif heeft bestuurskunde gestudeerd en jarenlang voor de overheid gewerkt. Uiteindelijk is ze in het welzijnswerk beland en heeft artikelen voor kranten en het boek ‘Borst Vooruit’ geschreven. Ze heeft meegewerkt aan Sesam 2.0. Azmi heeft Pakistaanse ouders en groeide op in Rotterdam.

Sayira Maruf (Sari Mar)

“Een superdiverse samenleving draait ook om inclusie. Iedereen telt mee: personen met een handicap of met een migratieachtergrond, ouderen, jongeren, holebi’s, … Een superdiverse samenleving strijdt ook tegen achterstelling en ongelijkheid van kwetsbare groepen.”
Sari Mar studeerde klinische psychologie en conflict & development aan de Universiteit Gent. Sinds 2008 werkt ze in de Brusselse socioculturele sector. Diversiteit loopt als een rode draad door haar professionele loopbaan. In 2017 werkte ze aan een heel divers boek voor kinderen.

Frouke de Wijs

Frouke de Wijs  is sinds september 2017 werkzaam als onderzoeker bij Stichting Lezen. Zij studeerde sociologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar zij zich specialiseerde in sociologische thema's in het onderwijs. Ook heeft zij onderzoek gedaan naar laaggeletterde ouders en hun leesopvoeding.

Renske de Boer

Renske de Boer (1967) studeerde Franse taal- en letterkunde aan de RUG. Ze werkte een aantal jaren bij een educatieve uitgeverij en een tekstbureau, waarna ze de overstap maakte naar het basisonderwijs. Al een aantal jaren werkt ze als taalcoördinator en leerkracht op de drietalige school de Dr.J.Botkeskoalle in Damwâld. Op deze school zet ze zich in voor goed drietalig onderwijs en een rijke talige leeromgeving.


Alie Rienks

Sinds 1986 is Alie Rienks werkzaam in het basisonderwijs. Naast leerkracht was ze jarenlang intern begeleidster en interim intern begeleidster op andere scholen binnen Roobol. Sinds 11 jaar is ze directeur en meerschools directeur bij ROOBOL.
Noord-Oost Friesland staat van oudsher bekend als een taalarm gebied. Vanuit de provincie, Bibliotheek enz. wordt ook al jaren geinversteerd in projecten rondom taal en (voor)lezen.  Taal, begrijpend lezen en luisteren en woordenschat zijn belangrijke speerpunten op de Botkeskoalle. De Trijetalige skoalle past daar heel goed bij. Daarom is de school 3 jaar geleden begonnen met de invoering van drietalig onderwijs, waarbij bij de kleuters al gestart wordt met lessen Engels door de leerkracht en met ondersteuning door een native speaker. Ook wordt Engels 1 dagdeel toegepast als voertaal bij andere vakken. Daarbij komt nog dat Roobol in haar meerjarige strategisch beleidsplan heeft opgenomen dat alle scholen Trijetalige skoalle worden.

 

Gertrud Palstra

Fokke Jagersma


Mylo Freeman

Mylo Freeman is aan de Gerrit Rietveld Academie afgestudeerd in de richting illustratie. Op de Rijksacademie doorliep zij een aantal jaren de schildersafdeling. Na een korte zangcarrière en de geboorte van haar oudste zoon pakte ze het illustreren weer op en begon met het tekenen voor kinderen. Haar eerste prentenboek Potje! ontving meteen de Kiekeboekprijs.
Inmiddels heeft Mylo zo’n vijftig prentenboeken op haar naam staan, waaronder haar reeks over het donkere prinsesje Arabella. Met deze boeken vult ze een hoognodige niche, namelijk prentenboeken met meer diversiteit. Het karakter van prinses Arabella heeft niet alleen geleid tot inmiddels tien prentenboeken, maar ook een poppenserie, een app en een theaterstuk. Mylo geeft daarbij ook workschops, lezingen en zij verzorgt samen met Maria Romijn muzikale voorstellingen rond haar prentenboeken.

Sara Van den Bossche

Sara Van den Bossche is universitair docent jeugdliteratuur aan Tilburg University. Haar proefschrift (UGent, 2015) belicht de canoniseringsprocessen rond het oeuvre van Astrid Lindgren in Vlaanderen en Nederland. Ze doet onderzoek naar en publiceert over culturele identiteit en diversiteit, canonisering, adaptatie en Zweedse jeugdliteratuur in vertaling.
Sara is lid van de redactie van Literatuur zonder leeftijd en van de adviesraad van Barnboken. In 2014 kwam Never-ending Stories. Adaptation, Canonisation and Ideology in Children’s Literature uit, dat ze samen met Sylvie Geerts redigeerde. In 2016 zat ze de jury van de Jenny Smelik-IBBY prijs voor, in 2017 was ze voorzitter van de jury die het Charlotte Köhler Stipendium voor jeugdliteratuur toekent.

Sjoerd Kuyper

Sjoerd Kuyper schreef al op jonge leeftijd. In 1974 brak hij zijn studie filosofie af om beroepsschrijver te worden. Er verschenen bundels met verhalen en gedichten voor volwassenen, maar bekendheid verwierf hij vooral met zijn werk voor kinderen. Hij schreef meer dan veertig kinderboeken. Majesteit, Uw ontbijt werd bekroond met een Vlag en Wimpel, Robin en Suze, Het eiland Klaasje en Robin is verliefd kregen een Zilveren Griffel, en met Robin en God won hij de Gouden Griffel. In zijn bloemlezing uit de Nederlandse jeugdpoëzie nam Gerrit Komrij van Kuyper het maximale aantal van tien gedichten op. Diverse titels waaronder Hotel De Grote L zijn bewerkt voor film en theater.
De duik is bekroond met de Jenny Smelik-IBBY-prijs 2016. Deze prijs is bestemd voor het beste literaire jeugdwerk waarin de cultuur van etnische minderheden aan de orde komt, op een dusdanige wijze dat het een bijdrage levert aan de totstandkoming van meer begrip voor mensen uit ‘minderheidsgroepen’ in de breedste zin van het woord. De duik was eerder al genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2015. Ook werd het boek bekroond met een Vlag en Wimpel (2015).

Lidewijde Paris

Lidewijde Paris (1962) was boekverkoper, journalist, interviewer en werkte vijfentwintig jaar als redacteur en uitgever voor onder meer Querido, Ailantus en Nieuw Amsterdam. Ze zocht twee jaar verhalen voor Vrij Nederland en had zes jaar een column over vertaalde literatuur op Opium radio. In 2016 werd Lidewijde journalist, schrijver en professioneel spreker. Naar aanleiding van haar boek Hoe lees ik? geeft ze Lees!workshops op scholen, in bibliotheken, boekwinkels, voor literaire genootschappen en op festivals. Het boek was de start van De Lees!ambassade waarmee ze op een onderhoudende en toegankelijke manier het literaire lezen promoot. Voor 2018 schreef ze een scheurkalender: 365 dingen die je als boekenlezer moet weten. Haar tweede boek, Hoe lees ik korte verhalen? verschijnt in februari 2018.

Karin Amatmoekrim

Karin Amatmoekrim is schrijver en letterkundige. Ze publiceerde zes romans, waaronder het veelbesproken boek Het gym (2011) en de historische roman De man van veel (2013) over het leven van verzetsheld Anton de Kom. De documentaire die Gulsah Dogan maakte over Amatmoekrim en het schrijven van haar boek Tenzij de vader (2016) werd genomineerd voor een Gouden Kalf. In oktober 2017 kwam Tori uit, het kinderboek dat Amatmoekrim schreef samen met kunstenaar Brian Elstak. Momenteel werkt de auteur aan een proefschrift in de vorm van een biografie over essayist Anil Ramdas.

Gerard Alderliefste en Geartsje Zwerver – Fries en Frans

De Balkster zangeres Geartsje Zwerver en de Amsterdamse chansonnier Gerard Alderliefste (geboren in Jubbega, zoon van een Dokkumse moeder Elly Haakma) ontmoeten elkaar op een vakantie op Terschelling. Al snel ontdekten ze elkaars passie voor het chanson en verzorgden ze spontaan een optreden in de buitenlucht. Dat smaakte  naar méér: Geartsje vertaalt mooie Franse liedjes naar het Fries en creëert zo een verwantschap tussen deze twee prachtige talen. Gerard doet wat hij het liefste doet: gitaar spelen, zingen en verhalen vertellen. Zijn Franse snoek (Citroën DS) misstaat niet in het Friese landschap en het is ook nog eens dichterbij ....
Een fijn concert met Franse liedjes en Friese chansons.