Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

De nieuwe lezer: lezen in het digitale tijdperk

Online Wetenschappelijk congres Stichting Lezen 2020
10 december 2020


Op 10 december vindt het Wetenschappelijk congres van Stichting Lezen plaats. Dat kan niet zoals we gewend waren – op locatie –  we doen het zoals we inmiddels gewend zijn – ONLINE.

Er wordt nog steeds gelezen, maar anders. Met name de jongere generaties besteden steeds minder tijd aan het lezen van (e)boeken, tijdschriften en (online) nieuwsberichten. Jongeren lezen gemiddeld nog maar zo’n 10 minuten per dag. Toch zijn zij dagelijks uren bezig met tekst; ze appen, mailen en volgen sociale media. En hoewel de leestijd van boeken daalt, is literatuur onverminderd zichtbaar. Auteurs treden op bij (literaire) evenementen en festivals, schuiven aan bij talkshows en quizzen en trekken langs scholen. Op online leesplatforms zoals Hebban en Goodreads worden volop boekrecensies en boekentips gedeeld. Films, series en games gebaseerd op boeken trekken een miljoenenpubliek.

Ons medialandschap verandert, en daarmee ook het lezen. Hoe dit precies gebeurt, is het onderwerp van ons congres ‘De nieuwe lezer: lezen in het digitale tijdperk’. Hoe ziet lezen eruit in het tijdperk van digitale media? Welke positie heeft lezen binnen het bredere mediadieet van kinderen en jongeren? Wat zijn de verschillen tussen lezen van papier en lezen van het scherm? Staat het ‘diep lezen’ onder druk, zoals soms wordt beweerd? Zijn nieuwe technologieën een bedreiging voor het lezen, of een mogelijke verrijking? Welke kruisbestuivingen tussen literatuur en andere media ontstaan er? En op welke manieren komen we tegenwoordig in aanraking met boeken?

Deze en andere vragen wil Stichting Lezen graag aan de orde stellen tijdens het wetenschappelijk congres 2020. Het congres is bedoeld voor beleidsmakers, schoolleiders, educatief specialisten, taal- en leescoördinatoren, uitgevers, wetenschappers, bibliotheekmedewerkers, docenten en andere geïnteresseerden die meer willen weten over lezen (onder kinderen en jongeren) in het digitale tijdperk.

Deelname aan het congres is gratis. Geregistreerde bezoekers kunnen het plenaire programma en de deelsessies van het congres ook op een later tijdstip terugkijken. U kunt zich hier registreren voor het congres.